Reuters
StoryEditor

Bill Gates: Do desiatich rokov môže vypuknúť smrtiaca pandémia, ktorá zabije desiatky miliónov ľudí

01.05.2018, 19:04
Podľa miliardára je v súčasnosti stále ľahšie nejakú novú chorobu vyrobiť pokojne v domácich podmienkach.

Podľa amerického miliardára Billa Gatesa by v nasledujúcich desiatich rokoch mohla vypuknúť celosvetová pandémia schopná zabiť desiatky miliónov ľudí. V piatok to uviedol na svojej prednáške v zdravotníckej spoločnosti v Massachusetts, kde prezentoval aj spôsoby boja s epidémiami.

Podľa amerického miliardára Billa Gatesa sa z roka na rok zvyšuje pravdepodobnosť vypuknutia epidémie, ktorá by mohla vyhladiť až 30 miliónov ľudí. Po celom svete sa kvôli zvyšovaniu ľudskej populácie a zásahom do divokej prírody objavujú nové patogény a choroby.

Môže to byť choroba, ktorú zatiaľ nikto nevidel

Gates tiež povedal, že ani nemusí ísť o nejaký zmutovaný druh chrípky alebo kiahní. Môže to byť choroba, ktorú zatiaľ nikto nikdy doteraz nevidel. Podľa neho je v súčasnosti tiež stále ľahšie nejakú novú chorobu vyrobiť pokojne v domácich podmienkach. Druh smrteľnej chrípky vraj môžu ľudia hravo vyvinúť aj vo svojich domácich laboratóriách.

"Ak poviete svetovým vládam, že biologická zbraň takého kalibru je zrovna vo výrobe, tak by bolo nutné okamžite konať a na hrozbu sa pripraviť. Svet by sa mal v takýchto prípadoch na pandémiu pripraviť ako na vojnu," povedal na prednáške Gates.

Miliardár počas svojho prejavu ukázal aj video, ktoré v simulácii ukazovalo, ako by takáto pandémia mohla vyzerať. Dáta v ňom ukazujú, že by epidémia mohla zabiť až 30 miliónov ľudí počas šiestich mesiacov.

Skaze sa dá predísť

Podľa Gatesa však vyhliadky nie sú také čierne. V istých ohľadoch je vraj ľudstvo na takúto hrozbu pripravené lepšie, než bolo v minulosti. V súčasnosti existujú lieky proti vírusom, ktoré môžu pomôcť ľuďom prežiť. Medzi nimi sú napríklad nové antibiotiká, ktoré sú schopné liečiť infekcie, ako je pneumónia spojená s chrípkou. Vedci tiež hlásia úspechy pri vývoji univerzálnej chrípkovej vakcíny.

Výhodu pre ľudstvo tiež predstavuje rýchle rozpoznanie vznikajúceho nebezpečenstva, čo je podľa Gatesa nevyhnutné, pretože prvým najdôležitejším krokom v boji proti novej chorobe je predovšetkým karanténa.

"Práve tento týždeň sa objavila nová štúdia, ktorá sa venuje výskumu, ako u človeka zistiť vírusové ochorenie pomocou systému farebných prúžkov, ktorý sa používa napríklad v prípade tehotenských testov," povedal Gates.

Ako odlíšiť epidémiu od hrozby pandémie

Ľudstvu sa podľa neho však stále nedarí rozpoznať "obyčajnú" epidémiu od reálnej hrozby celosvetovej pandémie. Podobnú chybu urobil svet napríklad v roku 2014, kedy podcenil africkú epidémiu Ebola.

Gates počas prednášky tiež svetovým vládam poradil, aby medzi nimi a armádami panovala užšia komunikácia. Spoločne by mali hľadať spôsob, ako v prípade vypuknutia pandémie rýchlo a efektívne využiť pomoc súkromného sektora. Ten im môže pomôcť vo vývoji technológií a nástrojov a boju proti vznikajúcim smrteľným chorobám.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 04 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 07:47