Pripravte sa na vytúžené dieťatko a neprepadajte depresii.pixabay.com
StoryEditor

Rusko bojuje s pitím tehotných. Plánuje pokuty za predaj alkoholu budúcim matkám

22.04.2018, 18:30
Autor:
mhmh
Nový zákon má chrániť deti pred správaním ich matiek.

Pokuta až jeden milión rubľov bude v prípade schválenia zákona hroziť predajcom alkoholu, ak ho predajú tehotným ženám. S návrhom zákona, ktorý má obmedziť požívanie alkoholických nápojov a fajčenie u tehotných žien, prišiel zastupiteľ z Leningradskej oblasti Vladimir Petrov.

"Aby sme ochránili životy detí, ktorých životy sú ohrozené správaním ich matiek," stojí vo vysvetlení návrhu federálneho zákona, ktorý má zaviesť zodpovednosť pre predajcov za predaj alkoholických a tabakových výrobkov tehotným ženám.

Vysoké pokuty

Navrhuje tiež, aby za konzumáciu drog, cigariet a alkoholu, boli pokutované aj nastávajúce matky. O novom zákone od zástupcov Vladimira Petrova informoval denník Gazeta.

Za predaj alkoholického nápoja tehotnej žene by maloobchodným predajcom hrozili pokuty vo výške až 1 milión rubľov (približne 13,2 tisíca eur). Pri udeľovaní pokuty by záležalo, či je pokutovaný živnostník, alebo právnická osoba, podľa čoho by bola určená výška pokuty. Rovnaké pravidlá by platili aj pre predaj tabakových výrobkov.

Za požívanie alkoholu a tabaku by podľa návrhu zákona mali byť perzekvované aj nastávajúce matky. Tým by mala za konzumáciu zakázaných látok hroziť pokuta vo výške štyroch až piatich tisíc rubľov, teda maximálne 66 eur v prepočte. Zároveň by naň mal byť uvalený "preventívny dohľad".

Potvrdenia, že nie sú tehotné

Aby predajcovia predišli pokutám zo strán úradov, môžu vyžadovať potvrdenie po ženách nakupujúcich alkohol, u ktorých nie je istota, že nie sú tehotné. Aký doklad by mal absenciu tehotenstva potvrdzovať a kto by ho mal vystavovať, však zákon nestanovil.

Návrh zákona by mal byť prerokovaný v najbližších dňoch.

Ukážkoví abstinenti?

Podľa oficiálnych správ ruského ministerstva zdravotníctva sa z Rusov za posledných päť rokov stali takmer ukážkoví abstinenti. Z vyhlásenia šéfky úradu Veroniky Skvorcovovej vyplýva, že sa spotreba alkoholu na ruskú dušu znížila o neuveriteľných 80 percent.

Odborníci sú ale k vytriezveniu Rusov skeptickí - podľa nich sa kvôli rastu cien vodky opäť časť obyvateľov presťahovala do domácich páleníc, niektorí dokonca opäť prepadli rôznym čistiacim prostriedkom, voňavkám alebo liekom s obsahom alkoholu.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 09:46:48 - Feat.: - Title: Bývalý fitness trenér Ján si eutanáziu rozmyslel na poslednú chvíľu a bojuje ďalej. S manželkou čakajú dieťa 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:08