Reuters
StoryEditor

Kim oznámil zastavenie jadrových testov. V Bielom dome sú voči tomu skeptickí

22.04.2018, 07:16
Autor:
ČTKČTK
Poradcovia v Bielom dome sa obávajú toho, čo bude Kim žiadať ako protihodnotu.

Biely dom sa stavia skepticky k oznámeniu Severnej Kórey o plánoch na zmrazenie skúšok jadrových zbraní a uzavretie jadrovej strelnice. Napísal to v sobotu denník The Washington Post.

Podľa činiteľov Bieleho domu môže ísť o pascu pred severokórejsko-americkým summitom plánovaným na máj alebo počiatok júna.

Zamerajú sa na mier

Severokórejská agentúra KCNA podľa juhokórejských médií v sobotu oznámila, že KĽDR zastaví svoje jadrové testy a medzikontinentálne štarty balistických rakiet a uzavrie jadrovú testovaciu strelnicu.

Podľa KCNA Kim Čong-un zdôvodnil tento krok tým, že teraz sa KĽDR zameria úsilie na hospodársky rast a na mier na Kórejskom polostrove.

Poradcovia sú skeptickí

Prezident Donald Trump severokórejský sľub uvítal ako dobrú správu pre Severnú Kóreu a svet a veľký pokrok. Jeho poradcovia ale v súkromí upozorňujú, že sľub Kima je zaujímavý skôr tým, čo neobsahuje - priamy záväzok jadrového odzbrojenia, napísal The Washington Post.

Pomerne málo závažný sľub, ktorý môže rýchlo padnúť, má podľa amerických poradcov vyvolať dojem, že Kim sa chová rozumne a usiluje o kompromis. Požiadavky, ktoré KĽDR bude žiadať výmenou, by potom bolo zo strany USA ťažké odmietnuť.

Z chýb sa už poučili

Kimov sľub amerických expertov prekvapil; čakali skôr, že severokórejský vodca pred summitom osloví posolstvom ľud svojej krajiny.

Kimov odkaz na plány hospodárskeho povznesenia KĽDR naznačuje, že jeho cieľom je zmierniť ekonomické sankcie. Z predchádzajúcich prípadov, keď Severná Kórea porušila svoje sľuby, keď Západ sankcie uvoľnil, sa ale Washington už poučil, povedali poradcovia Bieleho domu washingtonskému denníku.

Môžu hľadať kompromis

Niektorí analytici odporúčajú, aby americká vláda vzala mlčky na vedomie, že Severná Kórea po tridsiatich rokoch vývoja jadrovej zbrane neprijme okamžité kroky na to, aby zbrojný program zastavila.

Iným riešením by mohlo byť zavedenie limitov, ktoré by Pchjongjangu umožnili zachovať si určitú jadrovú moc a zároveň by obmedzili silu náloží a počet nosičov. Obe krajiny by zároveň pracovali na zvýšení vzájomnej dôvery, čo by mohlo viesť k vážnejším rozhovorom o odzbrojení, píše The Washington Post.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:39