StoryEditor

Atentát na premiéra- stopa vedie na Slovensko

07.09.2005, 00:00
Výbušniny použité pri atentáte na libanonského premiéra Rafíka Harírího 14. februára mohla sprostredkovať a predať neznáma slovenská spoločnosť.

Výbušniny použité pri atentáte na libanonského premiéra Rafíka Harírího 14. februára mohla sprostredkovať a predať neznáma slovenská spoločnosť. Informácia vyplýva z výpovede zadržaného vysokopostaveného člena sýrskej tajnej služby plukovníka Muhammada Sáfiho, ktorého v Saudskej Arábii vypočúvajú agenti americkej a saudskoarabskej tajnej služby.
Plukovník je prebehlíkom a poskytol cenné informácie o štyroch pravdepodobných atentátnikoch, ktorých libanonské justičné orgány zatkli vo štvrtok 1. septembra. Zároveň poskytol aj cenné informácie o trhavinách použitých pri atentáte v Bejrúte, ktoré mala páchateľom predať neznáma slovenská spoločnosť. Sáfi bol doteraz vedúcim úradu šéfa sýrskej tajnej služby Hasana Chalíla, informovala s odvolaním sa na diplomatické kruhy v Bejrúte francúzska internetová stránka Intelligence Online. Premiér Harírí a ďalších 20 osôb zahynulo pri atentáte v Bejrúte 14. februára tohto roku. Vražda vyvolala protisýrske protesty a masové demonštrácie, ktoré napokon - aj za pomoci tlaku medzinárodného spoločenstva - viedli k odchodu sýrskych vojsk z Libanonu.
Slovenská tajná služba tvrdí, že informáciu o pôvode výbušniny má, pričom ju preveruje. V správe o činnosti v roku 2004 SIS tvrdí, že sledovala možné zapojenie rizikových osôb do obchodov so zbraňami, prípadne s chemickými látkami zneužiteľnými na výrobu zbraní a výbušnín. Tajná služba upozornila, že proces radikalizácie rizikovej komunity na území SR nebol taký výrazný ako v krajinách západnej Európy. Napriek tomu sa v uplynulom období sa podľa SIS riziko teroristického ohrozenia SR a jeho záujmov v zahraničí zvýšilo. Podľa tajnej služby to potvrdili radikálne postoje príslušníkov rizikovej komunity v SR a kontakty na členov a sympatizantov teroristických skupín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:53