Reuters
StoryEditor

"Vyzerá to, že sa lúčim." Deti z horiaceho nákupného centra v Rusku volali rodičom

26.03.2018, 13:47
Autor:
khkh
Deti v horiacom nákupnom centre zomierali pri zamknutých núdzových východoch, tvrdí miestny politik.

Vypukla panika a ľudia utekajúci pred dymom a plameňmi narážali na prekážku, s ktorou nepočítali: uzamknuté núdzové východy. Z kinosály v horiacom obchodnom dome v ruskom meste Kemerovo sa tak ľudia mohli dostať len jedným východom. Nie všetci ho však v zmätku našli, naznačujú telefonáty vydesených detí, ktoré volali svojim rodičom.

Jedenásťročný Sergej Moskalenko je podľa portál Evening Standard v kóme. Patrí však medzi tých, ktorým sa aspoň podarilo dostať z horiacej budovy - vyskočil z okna na štvrtom poschodí a narazil na striešku pod sebou.

Jeho rodičia a mladšia sestra sú medzi tými, ktorí požiar obchodného domu v Kemerove neprežili. Tragédia má už 64 obetí, vyše desať ľudí je stále nezvestných.

"Horí tu. Vyzerá to, že sa lúčim"
V mnohých rodinách je to však opačne. Medzi obeťami je podľa odhadov vyše 40 detí, ďalší sú nezvestní a nádej, že ešte žijú, je prakticky nulová. Trinásťročná Mária Morozová údajne písala rodičom priamo z horiaceho kina. "Horí tu. Vyzerá to, že sa lúčim." Aj ona pravdepodobne zomrela.

"Všetko horí. Dvere sú zatvorené. Nemôžem odísť, nemôžem dýchať," písala Viktoria 'Vika' Pochankina svojej tete. Tá jej poradila, aby si vyzliekla oblečenie a zakryla si nos. "Povedala mi: Teta, povedz mojej rodine, že ich milujem. Povedz mame, že som ju milovala." Teta dievčaťa opísala, že v obchodnom dome mohlo byť až desať Viktoriiných spolužiakov, ich učiteľ a rodičia. Tí nechali deti v kine a šli nakupovať. Preto prežili.

Rovnako ako niekoľko násťročných. "Pamätám si, že tam boli sviečky. Odišiel som do herne a dohadoval sa s tínedžermi, ktorí hrali bez zaplatenia. Schmatol som týchto desať chalanov a dievčat a vyviedol ich na ulicu. Tým som ich zachránil. Hneď ako odišli, som si všimol dym. Bolo tam veľa detí. Fotili sa s dinosaurom. Bežal som tam a vzal tie deti, kým som ešte mohol dýchať. Bolo tam toľko dymu," opísal pre portál lenta.ru pracovník ochranky.

Sovietsky labyrint so zatvorenými núdzovými východmi
Na štvrtom poschodí je niekoľko kinosál a herná zóna pre deti. Nachádza sa tam labyrint, autodróm, klzisko a hracie automaty. V treťom poschodí je malý zoopark. Okrem obchodov a kaviarní sa v obchodnom stredisku nachádzajú aj sauny, bazén, biliard, všetko v nonstop prevádzke.

Podľa správ z miesta prevádzkovatelia obchodného domu Zimná čerešňa a kina porušili hneď niekoľko predpisov. Svedkovia vypovedali, že nepočuli požiarny alarm. A keď uprostred filmu do sály ktosi vtrhol a volal "horí, horí", na chodbe už boli oblaky čierneho dymu.

Všetci návštevníci navyše museli utekať len jedným vchodom, druhý - núdzový - bol podľa svedkov zavretý. Denník Evening Standard budovu opisuje ako sovietsky labyrint len ​​s veľmi málo oknami, jedným schodiskom, jednou výťahovou šachtou a jedným eskalátorom.

"Deti zomreli vedľa núdzových východov"
"Je to hrozné. Veľmi ťažko hľadám slová, aby som prehovoril o deťoch, ktoré boli upálené zaživa. Desiatky životov sú stratené a veľmi pravdepodobne bude nájdených ešte viac tiel," uviedol miestny politik Anton Gorelkin s tým, že vinníci musia byť potrestaní.

"Verím, že ľudia, ktorí si plnili vrecká miliónmi z prevádzky tohto obchodného domu, vedeli, že raz budú tie peniaze smrdieť krvou. Či už je za požiarom akákoľvek príčina, detská hra alebo podpaľačstvo, to nebolo to, čo spôsobilo smrť. Tú zavinila absolútna absencia funkčných požiarnych alarmov a hasiacich prístrojov. Zatvorené núdzové východy, ktoré ten obchodný dom premenili na pascu," pokračuje.

"Deti zomreli vedľa núdzových východov. Vedeli, kam majú bežať, išli správnym smerom, ale dvere boli zamknuté," dodal. Oheň sa medzitým v troskách znovu rozhorel a hasiči sa len ťažko dostávajú k zdroju požiaru. Hrozí, že sa budova zrúti.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:25