StoryEditor

Kim je ochotný rokovať s USA, tvrdí Soul. Severná Kórea však sankcie odsúdila

25.02.2018, 17:21
Autor:
ČTKČTK
Správa o ochote rokovať, ktorú Pchjongjang nevyjadril prvýkrát, prichádza len dva dni po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil voči KĽDR nové sankcie kvôli pokračovaniu jej jadrového programu.

Severná Kórea je ochotná rokovať so Spojenými štátmi a zlepšiť vzájomné vzťahy, uviedol dnes úrad prezidenta Južnej Kórey.

Vyhlásenie vydal potom, čo sa juhokorejský prezident Mun Če-in stretol so severokórejskou delegáciou KĽDR, ktorá prišla na záverečný ceremoniál zimných olympijských hier. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentský úrad.

Kimov režim odsúdil sankcie

Správa o ochote rokovať, ktorú Pchjongjang nevyjadril prvýkrát, prichádza len dva dni po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil voči KĽDR nové sankcie kvôli pokračovaniu jej jadrového programu.

Severná Kórea sankcie odsúdila a dnes jej štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že akúkoľvek námornú blokádu zo strany USA bude Pchjongjang považovať za vojnový akt. Sankcie sa týkajú plavebných a obchodných spoločností.

Pchjongjang už v minulosti niekoľkokrát tvrdil, že je ochotný začať rokovať s USA aj Južnou Kóreou, avšak bez predbežných podmienok. USA ale trvajú na tom, že s KĽDR začnú konať až potom, čo Severokórejčania urobia konkrétne kroky smerom k jadrovému odzbrojeniu.

Viceprezident USA sa vyhol kontaktu

Severokórejská delegácia, v jej čele je podpredseda Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Jong-čchol poverený agendou vzťahov medzi oboma Kóreami, sa dnes zúčastnila záverečného ceremoniálu zimných olympijských hier.

Neďaleko od nich na tribúne sedeli dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka, juhokórejský prezident Mun aj generál Vincent Brooks, veliteľ amerických jednotiek v Južnej Kórei.

Severokórejská delegácia so zástupcami USA dnes podľa agentúry Reuters nehovorila. Podobne sa americký viceprezident Mike Pence vyhol kontaktu so sestrou severokórejského vodcu Kim Čong-una a s predsedom parlamentu KĽDR pri začatí olympiády. Neskôr ale Pence médiám povedal, že USA sú pripravené s Pchjongjangom rokovať.

Prvý krok podľa viceprezidenta urobia Juhokórejčania a USA ich prípadne budú čoskoro nasledovať. Washington chce však zároveň pokračovať v nátlaku na severokórejský režim, aby opustil svoj jadrový program.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 05 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:52