StoryEditor

Po streľbe na škole v USA hlásia 17 mŕtvych, nemocnice majú v starostlivosti 13 postrelených

15.02.2018, 06:21
Autor:
ČTKČTK
Útok je jedným z najhorších útokov strelnou zbraňou v školskom zariadení.

Pri stredajšej streľbe na strednej škole v Parklande na južnej Floride prišlo o život 17 osôb. Uviedol to šerif okresu Broward Scott Israel. Dve tamojšie nemocnice oznámili, že majú v starostlivosti 13 postrelených ľudí, päť z nich je v kritickom stave. Potvrdil, že podozrivým útočníkom je devätnásťročný niekdajší študent školy Nikolas Cruz, ktorý bol zo školy vylúčený z disciplinárnych dôvodov.

Nikolas Cruz (agentúry predtým uvádzali meno Nikolaus) je teraz vo väzbe a vyšetrovatelia začínajú zisťovať, čo sa vlastne stalo, uviedla agentúra AP. Podozrivý strelec mal podľa AP najmenej jednu samonabíjacia útočnú pušku AR-15 a niekoľko zásobníkov.

Šerif Israel spresnil, že 12 obetí zomrelo vo vnútri budovy školy, dve telá našli vonku pri škole, ďalšie na ulici a dve obete podľahli zraneniam v nemocnici. Medzi mŕtvymi boli študenti aj dospelí.

Streľba začala na škole Marjory Stoneman Douglas, ktorá sa nachádza asi 72 kilometrov od Miami, ráno miestneho času. Podľa informácií dvoch floridských senátorov útočník vošiel do školy v plynovej maske, niesol pušku, strelivo a dymové granáty. Potom spustil požiarny poplach a prinútil študentov a personál, aby vyšli z tried na chodbu. Potom začal do nich strieľať. Niekoľko stoviek študentov utieklo na ulicu, alebo sa schovávalo v triedach, zatiaľ čo polícia pátrala po útočníkovi. Okrem polície na mieste zasahovalo množstvo sanitiek a hasičských vozidiel. V živom televíznom vysielaní potom boli vidieť desiatky študentov utekajúcich z budovy so zdvihnutými rukami. K utekajúcim sa pridal tiež Cruz, keď sa snažil uniknúť polícii.

Šerif Scott Israel na brífingu tiež uviedol, že strelec sa polícii vzdal bez odporu.

Polícia začala preverovať, aké stránky na internete a na sociálnych médiách Cruz navštevoval a podľa šerifa Izraela zistila niekoľko veľmi znepokojujúcich skutočnosťou. Napríklad na Instagrame Cruz zverejnil svoje fotografie s brokovnicou a s pištoľou, na ďalších pózuje s tvárou zakrytou šatkou a oháňa sa dlhými nožmi. Ostatné príspevky obsahujú vyhrážky typu "chcem strieľať ľudí svojou AR-15". Aby Cruz mohol zbraň kúpiť, musel získať povolenie.

Dnešný útok je jedným z najhorších útokov strelnou zbraňou v školskom zariadení, v roku 2012 bolo v Connecticute zabitých 20 detí a šesť vyučujúcich. Podľa skupiny Everytown for Gun Safety sa len tento rok uskutočnilo už 18 prípadov streľby v školách vrátane tej terajšej.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:07