TASR/Reuters
StoryEditor

Američanom sa zlepšovanie vzťahov medzi Kóreami nepáči. Chcú pokračovať v tlaku na Kimov režim

11.02.2018, 06:42
Autor:
TASRTASR
Viceprezident Mike Pence sa stretol s juhokórejským prezidentom.

Spojené štáty a Južná Kórea sa naďalej zhodujú, pokiaľ ide o ich politiku voči Severnej Kórei, bez ohľadu na terajšie náznaky oteplenia vo vzťahoch medzi Soulom a Pchjongjangom.

Americký viceprezident Mike Pence to povedal v sobotu na záver svojej návštevy Južnej Kórey, kam pricestovala pri príležitosti otvorenia zimných olympijských hier aj severokórejská delegácia.

Budú pokračovať v izolácii

Vyjadril sa tak po krátkom rokovaní s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorému predtým sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong odovzdala pozvanie na návštevu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Pence, ktorého citovali agentúry DPA a AP, po stretnutí uviedol, že s Munom sa zhodol na "potrebe pokračovať v izolovaní Severnej Kórey ekonomicky i diplomaticky, pokým sa nevzdá svojho jadrového programu a programu balistických rakiet".

Pozvanie prijal

Dodal, že najvyšší predstaviteľ Južnej Kórey ho informoval o schôdzke so severokórejskou delegáciou, na čo sa vzájomne ubezpečili, že budú naďalej "koordinovane pracovať na tom, aby vyvinuli maximálny ekonomický a diplomatický nátlak" na Pchjongjang.

Kim Jo-džong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, odovzdala v sobotu prezidentovi Južnej Kórey pozvanie na návštevu, ktorá by sa mala uskutočniť v čo najskoršom termíne. Mun Če-in na to reagoval slovami, že treba "vytvoriť podmienky, aby sa to stalo", čo podľa agentúry Reuters nasvedčuje tomu, že pozvanie prijal.

V prípade, že sa najvyšší predstavitelia Severnej a Južnej Kórey naozaj stretnú, pôjde o prvú takúto udalosť po viac ako desiatich rokoch.

Snaha vymaniť sa z izolácie

Analytici tvrdia, že rozhodnutie Severnej Kórey vyslať Kim Jo-džong na olympijské hry ukazuje snahu vymaniť sa z diplomatickej izolácie a tlaku zlepšením vzťahov so Soulom. Na otváracom ceremoniáli kráčali severokórejskí športovci spolu s juhokórejskými pod spoločnou modro-bielou vlajkou "zjednotenia".

Americký viceprezident Mike Pence a sestra severokórejského vodcu sedeli na piatkovom otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier len niekoľko desiatok centimetrov od seba, ale nekomunikovali spolu.

Pence viedol na úvodnom ceremoniáli olympiády delegáciu Spojených štátov a počas svojej návštevy v Južnej Kórei sa snažil zbrzdiť súčasné otepľovanie vzťahov medzi oboma Kóreami, uviedla agentúra AP.

01 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 02 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:10