Reuters
StoryEditor

Rusi pochovali svojho hrdinu, po tvrdom boji sa mal v obkľúčení teroristov odpáliť granátom

08.02.2018, 15:35
Autor:
TASRTASRČTKČTK
V Dome dôstojníkov severnej vojenskej posádky vo Voroneži si uctilo pamiatku pilota vyše 30-tisíc osôb.

Rozlúčky s ruským pilotom Romanom Filipovom, ktorý v sobotu zahynul po zostrelení svojho bojového lietadla Su-25SM v sýrskej provincii Idlib, sa dnes v ruskom Voroneži zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Informovala o tom agentúra TASS.

Major Filipov bol dnes pochovaný s vysokými vojenskými poctami, napísala agentúra. Položiť kvety priamo na hrob a vzdať tak poctu mŕtvemu prišlo hneď po pohrebe postupne okolo dvoch tisíc ľudí, oznámila správa voronežského cintorína. V Dome dôstojníkov severnej vojenskej posádky vo Voroneži si uctilo pamiatku pilota vyše 30-tisíc osôb, dodal TASS.

K zostreleniu Filipovovho bojového lietadla došlo, keď vykonávalo hliadkovanie nad tzv. zónou deeskalácie v provincii Idlib. ​Zasiahla ho prenosná protilietadlová strela.

"Pilot sa snažil do poslednej chvíle udržať lietadlo vo vzduchu a stačil veliteľstvu ohlásiť, že bol zasiahnutý raketou. Po katapultovaní pristál pri obci ovládanej teroristami. Do posledných minút svojho života zvádzal nerovný boj pomocou osobnej zbrane. Po tom, čo ho teroristi obkľúčili a ťažko zranili, sa ruský dôstojník vyhodil do povetria granátom," opísalo udalosť vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin udelil Filipovovi posmrtne najvyššie vyznamenanie - titul Hrdina Ruskej federácie.

Rusi odpovedali náletom

Po zostrelení stíhačky podnikli ruské lietadlá v oblasti útoku hromadný nálet, pričom použili vysoko presné zbrane - okrídlené rakety triedy Kalibr. Potvrdilo to podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého pri nálete prišlo o život viac ako 30 príslušníkov Frontu an-Nusra.

Sýrske vládne sily podporované ruskými lietadlami v posledných týždňoch zintenzívnili útoky na provinciu Idlib. Sýrska armáda sa minulý mesiac v provincii Idlib zmocnila kontroly nad strategickou leteckou základňou Abú Zuhúr, ktorá bola dovtedy v rukách povstalcov.

Provincia Idlib je v Sýrii poslednou baštou povstalcov, medzi ktorými dominujú džihádisti aliancie Haját Tahrír aš-Šám napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Rusko je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého sily sa v posledných mesiacoch zmocnili veľkej časti území ovládaných umiernenými povstalcami i džihádistami.

"Chcem zomrieť dôstojne"

Podobný incident ako sa stal v prípade ruského pilota Filipova, sa mal udiať v marci 2016. Vtedy sa mal pri sýrskom meste Palmýra ruský nadporučík Alexander Prochorenko dostať do obkľúčenia džihádistov a v zúfalej situácii sám na seba zavolať nálet. 

Objavil sa dokonca prepis poslednej komunikácie Prochorenka s veliteľstvom. Opakovane dostal rozkaz na presun do bezpečnej zóny, ktorý však podľa prepisu na portáli Mirror vyhodnotil ako nemožný. Vzhľadom na to, že bol obkľúčený a dochádzala mu munícia, žiadal nálet na svoju pozíciu.

„Som obkľúčený, sú vonku, nechcem, aby ma zajali ... Chcem zomrieť dôstojne a vziať so sebou všetkých týchto bastardov,“ povedal podľa prepisu Prochorenko, ktorý predpokladal, že smrť ho čaká v každom prípade.

Vo svojom poslednom hlásení povedal: "To je koniec veliteľ, ďakujem vám, povedzte mojej rodine a mojej krajine, že ich milujem.“ Veliteľ nakoniec mal požiadavku splniť a nálet na jeho pozíciu poslať. Putin posmrtne udelil Prochorenkovi titul Hrdina ruskej federácie.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:26