StoryEditor

Merkelovej mocenský poker v koncoch

06.10.2005, 00:00
Šéfka nemeckých kresťanských demokratov (CDU) Angela Merkelová žiarila pred televíznymi kamerami spokojnosťou a hýrila optimizmom po včerajšom treťom kole rokovaní so sociálnymi demokratmi (SPD) o možnej spoločnej vládnej koalícii.

Šéfka nemeckých kresťanských demokratov (CDU) Angela Merkelová žiarila pred televíznymi kamerami spokojnosťou a hýrila optimizmom po včerajšom treťom kole rokovaní so sociálnymi demokratmi (SPD) o možnej spoločnej vládnej koalícii. Nič iné jej ani nezostávalo. Výsledok rokovaní s televíznymi úsmevmi Merkelovej nekorešpondoval: obe strany sa v najdôležitejšej "kancelárskej otázke" dohodli, že sa dohodnúť zatiaľ nevedia.
"Som viac optimistická, než pesimistická," tvrdila Merkelová po stretnutí novinárom, pričom sondovacie rokovania hodnotila vyslovene pozitívne z obsahovej stránky. Musela však dodať, že ani po treťom kole stretnutí nemôže svojej strane odporúčať začatie koaličných rozhovorov s SPD. Prekážka zostáva stále rovnaká - obe strany si robia nároky na post kancelára. Táto otázka sa má vyjasniť na ďalšom, už štvrtom spoločnom rokovaní straníckych špičiek. V čom sa bude líšiť od tohto tretieho kola rokovania, povedať nevedela. To by sa malo podľa Reuters uskutočniť dnes.
Vzhľadom na výsledky tretieho rokovania sa dá konštatovať, že optimizmus Merkelovej je hraný a vynútený. Žena, ktorá by sa rada hrala na nemeckú variáciu niekdajšej britskej železnej lady, musí totiž sociálnym demokratom čoraz viac ustupovať. Merkelová ešte pred tretím kolom neústupne lipla na tom, že ak si budú sociálni demokrati naďalej nárokovať na kancelársky post, bude ich spoločné stretnutie trvať pätnásť minút. Trvalo vyše dve hodiny. Angie, toto meno si Merkelová zvolila, aby sa aj takto priblížila Maggie Thatcherovej, ďalej tvrdila, že bez vyriešenia kancelárskej otázky nie je možné ani sa len zaoberať obsahovými otázkami. Potom však sama pred novinármi potvrdila, že rokovania boli "z obsahovej stránky pozitívne". V čom konkrétne, to sa už novinári nedozvedeli.
Merkelová musí svoj optimizmus hrať, aj keď ho niet o čo oprieť. V jej vlastnej CDU, najmä v krídle vedenom finančným expertom Friedrichom Merzom, stále silnie kritika voči jej volebnej kampani, dôsledkom ktorej CDU dosiahla horší volebný výsledok, než sama očakávala. Na umlčanie kritikov potrebuje Merkelová dosiahnuť aspoň pri rokovaniach s SPD nejaký posun, keď už sa jej to nepodarilo vo voľbách.
Naproti tomu doterajší kancelár Gerhard Schröder sa nemá kam ponáhľať. Do vytvorenia novej vlády zostáva kancelárom. Navyše po tom, ako sa šikovne takticky vzdal nároku na post kancelára - hoci SPD na jeho kandidatúre oficiálne trvá - si uvoľnil ruky a ústa na vyjadrenia, že jemu nejde o kancelársku stoličku, ale o budúcnosť Nemecka. Merkelová toto povedať nemôže. Ak sa nedohodnú a budú následovať predčasné voľby, lepšiu východiskovú situáciu bude mať SPD, čo pre Merkelovú môže znamenať koniec nielen jej kancelárskych ambícií. Po tom, ako Zelení včera opäť odmietli koalíciu s CDU, Merkelová totiž nemá podporu, aby mohla hrať ďalej svoj mocenský poker. Iná koalícia, než tá "veľká" s SPD, do úvahy neprichádza a ak by Merkelová urobila to isté, čo Schröder a vzdala sa kandidatúry na kancelársky post, jej strana by jej rezignáciu mohla s potešením prijať. V prípade predčasných volieb jej ju potom môže už aj sama navrhnúť. A tak jej neostáva nič iné, než sa tváriť optimisticky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 14:14