Reuters
StoryEditor

Sicília sa vzďaľuje od Talianska. Prečo je to tak?

28.01.2018, 18:29
Autor:
ČTKČTK
Výskum pomáha lepšie pochopiť, ako sa utvárajú horské reťazce a ako sú tieto procesy spojené so silnými zemetraseniami zaznamenanými v oboch regiónoch a so vznikom Etny.

Sicília sa vzďaľuje od Talianska a vedci teraz objavili mechanizmy, ktoré k tomu vedú. Výskum pomáha lepšie pochopiť, ako sa utvárajú horské reťazce a ako sú tieto procesy spojené so silnými zemetraseniami zaznamenanými v oboch regiónoch a so vznikom Etny. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

V južnom Taliansku nie je pohyb africkej tektonickej dosky proti európskej jediný, je tam viac mikrodosiek so zvláštnymi pohybmi a interakciami. Stredomorie je teda akýmsi puzzle zloženým tiež z veľmi malých krustálnych dosiek, ktoré doteraz neboli úplne identifikované.

Zvláštne zónou je tá, ktorá leží proti Etne. Štúdia vedcov z talianskej Národnej výskumnej rady prvýkrát identifikuje novú triedu serpentinitových horninových hmôt, ktoré nie sú priamo spojené s procesmi subdukcia, teda podsúvaním jednej tektonickej dosky pod druhú. Výsledkom je systém hlbokých trhlín, ktoré vedú k oddeľovaniu Sicílie od Talianska a k vysokému riziko zemetrasenia.

Pôvod Iónskeho mora je spojený s prehistorickým morom Tethys, ktoré dnes z veľkej časti zmizlo pod Alpami a Apeninami. Od geologickej epochy oligocénu (pred 34-23 miliónmi rokov) vznikal kalábrijský oblúk, kde sa africká doska stýka s európskou.

"Objav tohto systému prešmykov v mori je pozitívny," uvádza Alina Poloniová z Ústavu pre výskum mora pri Národnej výskumnej rade. "Prešmyky na súši by totiž nepochybne spôsobovali viac škôd. Ide o pomalé procesy, ktoré nie sú nijako katastrofické," dodáva.

Pozdĺž týchto štruktúr vystupuje hmota plášťa, ktorá vytvárala dno Palaeozoického oceánu v hĺbke asi 15 až 20 kilometrov. "Tieto prešmyky sú hlboké a dlhé desiatky kilometrov a oddeľujú bloky zemskej kôry pri vzájomnom pohybe," vysvetľuje Poloniová.

Prešmyky, pozdĺž ktorých vystupuje plášť Tethys, formujú takisto Etnu a ukazujú, že ide o štruktúru, ktorá je schopná rozpútavať vulkanické procesy a zemetrasenia, hovorí Poloniová.

"Vďaka tomuto objavu má kalábrijský oblúk, systém subdukcie medzi Afrikou a Európou v Iónskom mori, dôležité prvenstvo: je to jediný región na svete, kde bola popísaná hmota plášťa vystupujúceho z dosky, ktorá sa podsúva pod druhú," hovorí vedkyňa.

Objav bude mať význam pre lepšie porozumenie tomu, ako sa utvárajú horské reťazce a ako sú tieto procesy spojené so silnými zemetraseniami, ktoré sú známe zo Sicílie a Kalábrie.

01 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 02 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 03 - Modified: 2021-08-07 12:58:25 - Feat.: - Title: Zatkli 70-ročnú šéfku neapolského mafiánskeho klanu. Malé dievča, ako ju prezývali, netúžilo po sláve, ale po moci 04 - Modified: 2020-01-22 11:42:07 - Feat.: - Title: To je ale dobrota! Recept na tortellini s lesnými hríbmi v paradajkovej omáčke 05 - Modified: 2019-08-21 07:57:55 - Feat.: - Title: Nová kríza v eurozóne nehrozí, myslí si nemecký minister financií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:08