maďarsko migranti kampaňTASR/AP
StoryEditor

Maďarskom otriasa škandál. Vláda mala tajne prijať vyše tisíc utečencov

23.01.2018, 13:04
Autor:
klklTASRTASR
Premiér Orbán pri tom presadzuje silne protiimigračné názory, ktoré Maďarsko dohnali až pred Európsky súd.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána (Fidesz) vynakladá nemalé finančné ale aj ľudské prostriedky na svoj boj proti povinnému relokačnému mechanizmu Európskej únie, na základe ktorého by mala prijímať utečencov. Proti tomuto systému bojovalo aj Slovensko neúspešnou žalobou na Európskom súde.

O to viac je zarážajúca informácia, s ktorou prišiel štátny tajomník rezortu diplomacie Kristóf Altusz. Ten v rozhovore pre denník Times of Malta priznal, že Maďarsko prijalo v roku 2017 takmer 1 300 utečencov. 1 294 je pri tom počet utečencov, ktorých od Maďarska žiada Európska únia na základe relokačného mechanizmu.

Nie je to žiadne tajomstvo

Altusz povedal, že o tom vláda neinformovala pre ochranu samotných žiadateľov o azyl.  „Ak niekto hľadá v Maďarsku úkryt, sme otvorení. Ale nemiešajme definície. Ekonomickí migranti nie sú utečenci. Tí, ktorí požadujú štatút utečenca môžu do Maďarska prísť,“ dodal Altusz.

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí a obchodu, Pétera Szijjártóa na tom nie je nič zvláštne. „Na základe Ženevských konvencií prijímame žiadateľov o azyl, nie je to tajné, je to skôr prebiehajúci proces, ktorý každá krajina vykonáva prakticky non stop. Keď sem niekto príde a podá žiadosť o azyl, tak musí byť posúdená.“

Títo žiadatelia o azyl však podľa Szijjártóa nemajú nič spoločné „s nelegálnymi migrantmi, ktorých sa tu snaží umiestniť Európska únia na základe premiestňovacích kvót.“

Kritika opozície

Tieto vyhlásenia boli ostro kritizované najmä opozičnou anti-európskou stranou Jobbik. Jej hovorca Péter Jakab hovoril o podvode storočia, pokiaľ vláda skutočne prijímala utečencov aj napriek rozsiahlej kampani, v ktorej ich odmietala.

Pokiaľ Orbán odmietne odpovedať na otázky o prijímaní utečencov, tak podľa Jakaba technicky priznáva, že naplnil európske kvóty poza chrbát obyvateľov.

Chcú vysvetlenia

Na téme sa priživujú aj maďarskí socialisti (MSZP), ktorí sa snažia donútiť Orbána, aby situáciu vysvetlil.

Najskôr predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť za MSZP Zsolt Molnár inicioval zvolanie schôdzky, teraz sa socialisti spolu s Jobbikom pokúšajú zriadiť vyšetrovací parlamentný výbor, ktorý by zisťoval, kedy a akým spôsobom prišli do Maďarska uvedení utečenci, v akej forme žiadali o azyl, kde ich umiestnili a či ich prítomnosť v krajine neznamená bezpečnostné riziko.

Potrebujú pomoc Fideszu

Na akúkoľvek aktivitu v parlamente by však potrebovali poslancov vládneho Fideszu, minimálne ich prítomnosť v rokovacej sále. Tí si však stoja za premiérom a jeho aktivity schvaľujú.

„Je to úplne jednoduché. Maďarsko na základe kvót neprijalo jediného migranta. Čo sa týka tých, ktorých sme prijali na základe Ženevských konvencií, maďarské zákony a súdy rozhodnú, koho prijmeme,“ povedal novinárom poslanec Fideszu Gyula Budai.

Čelia žalobe

Treba však pripomenúť aj to, že sa blížia maďarské parlamentné voľby a akákoľvek verejná debata o tom, že Maďarsko prijalo utečencov by mohla vládnemu Fideszu uškodiť.

Európska Komisia pri tom už v decembri poslala Maďarsko spolu s Českom a Poľskom pred európsky súd práve pre ich odmietavý postoj k prijímaniu utečencov. Súd môže krajine udeliť vysokú pokutu.

01 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 02 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu 03 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 04 - Modified: 2024-05-02 14:00:35 - Feat.: - Title: Maďarská polícia zadržala tínedžera, ktorý pripravoval útok na mešitu 05 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:31