StoryEditor

Osobnosti v Česku sú rozdelené. Koho vo voľbách podporujú Polívka, Troška či Rottrová?

22.01.2018, 18:40
V prehľade si pozrite, ktoré české osobnosti podporujú na post hlavy štátu Miloša Zemana a ktoré Jiřího Drahoša.

Posledný prieskum pred prezidentskými voľbami v Česku ukázal, že sa dá očakávať tesný súboj. Obaja kandidáti sa pred druhým kolom môžu spoľahnúť na podporu známych ľudí. Ktorí herci, speváci či politici sa postavili za Miloša Zemana a kto si naopak želá za hlavu štátu Jiřího Drahoša, nájdete v prehľade iDNES.cz.

František Ringo Čech

František Ringo Čech MAFRA/Michal Růžička

S Milošom Zemanom napríklad dlhodobo súznie František Ringo Čech. "Ja som fatalista. Veci, ktoré sa majú stať, sa stanú. Som zarytý zemanovec, mám radosť z hlasov, ktoré dostal, a verím, že to v druhom kole dopadne dobre," povedal Čech po prvom kole prezidentských volieb. Sám za niekdajších Zemanovcov, dnes Stranu práv občanov, kandidoval v jesenných parlamentných voľbách. Zemanovci v nich pohoreli.

Petr Janda

Kedy Kedy YouTube

Frontman legendárneho Olympicu Petr Janda sa zase prikláňa na stranu Jiřího Drahoša. "Prvé kolo volieb máme za sebou, máme dvoch kandidátov. Môjho a toho druhého. Ten druhý pre mňa predstavuje staré poriadky, také skostnatené poriadky, také, čo sa, myslím, ani do dnešnej doby príliš nehodia. Kým profesor Jiří Drahoš je pre ma čerstvý vietor v našej politike a my ho potrebujeme".

Zdeněk Troška

TASR - Pavel Neubauer

Režisér rozprávok a ľudových komédií Zdeněk Troška dostal od prezidenta Zemana štátne vyznamenanie. Sympatie sú vzájomné. "V ďalších prezidentských voľbách budem voliť Miloša Zemana. Tam nie je nikto iný, kto by mu siahal po členky," povedal po ocenení filmár.

Jaroslav Strnad

Jaroslav Strnad MAFRA/Michal Šula

Finančne podporuje Miloša Zemana zbrojný magnát Jaroslav Strnad. Zeman od neho na transparentný účet dostal dva milióny prostredníctvom firmy DAKO-CZ. Tá patrí do Strnadovho holdingu Czechoslovak Group. Ďalší milión mu darovala firma Composite Components, za ktorou stojí Petr Rusek, ktorý okrem iného pôsobí ako predseda predstavenstva firmy Tatra Trucks patriacej do Strnadovho holdingu.

Dalibor Dědek

Dalibor Dědek MAFRA/Michal Šula

Jiřímu Drahošovi poskytol peniaze na kampaň napríklad zakladateľ úspešnej firmy Jablotron Dalibor Dědek. "Neviem si predstaviť, že by pán Drahoš robil hanbu, podnecoval hádky alebo intrigoval," vysvetlil pre Aktuálně.cz Dědek, prečo profesorovi fyzikálnej chémie sponzorský dar poslal.

Václav Klaus

Václav Klaus Václav Klaus TASR/P. Neubauer

Po prvom kole podporil Miloša Zemana podľa očakávaní jeho predchodca Václav Klaus. "Chcel by som oceniť všetkých voličov, ktorí sa nenechali zastrašiť militantnou protizemanovskou propagandou a dali svoj hlas dnešnému prezidentovi. Tým preukázali, že im ide o našu krajinu, nie o poklonkovanie cudzím záujmom a nie o vyvolávanie chaosu a diskontinuity za každú cenu," je presvedčený exprezident.

Jiří Grygar

Jiří Grygar MAFRA/Michal Sváček

Drahoša naopak obhajuje astronóm a astrofyzik Jiří Grygar. "Poznám pána profesora ako svojho najvyššieho šéfa v posledných ôsmich rokoch, ale aj ako váženého člena Učenej spoločnosti ČR. Za tú dobu vytiahol z bahna Akadémiu vied a prejavil rozhodnosť a dobrý úsudok v krízových situáciách," povedal MF DNES Grygar.

Luděk Sobota

Luděk Sobota Bontonfilm

K Zemanovým podporovateľom patrí aj herec Luděk Sobota. "Má sociálne cítenie, zmysel pre humor a všetko povie priamo," postavil sa za súčasného prezidenta v Českej televízii Sobota, ktorý od Zemana vlani dostal medailu Za zásluhy.

Bolek Polívka

Bolek Polívka Bolek Polívka

To herec Bolek Polívka podporil v nedeľu Drahoša, a to priamo pri jeho návšteve Brna. Drahoša a troch ďalších prítomných kandidátov z prvého kola prirovnal k Dumasovým mušketierom. "Pán Drahoš je schopný upokojiť to, ako je naša spoločnosť rozhádaná. Vráti do našich sŕdc lásku a solidaritu," dodal Polívka.

Michal David

Michal David MAFRA/Michal Růžička

Hudobník Michal David je podporovateľom Miloša Zemana. O voľbách a svojom favoritovi prehovorí v utorok 23. januára v diskusnej relácii Rozstřel na iDNES.cz.

Marie Rottrová

Kedy Kedy Lenka Hatašová/Mafra

V Brne a potom aj na svojej bývalej domovskej scéne v Ostrave podporila v nedeľu Drahoša speváčka Marie Rottrová. "Vraciam sa na miesto činu. Dnes som tu však ako občianka Českej republiky. Želám si zmenu. Chcem, aby to vedeli aj moji priaznivci a pripojili sa ku mne," povedala Rottrová.

Karel Gott

karel gott duet no name instagram/gott_karel

Naopak neistota panuje v prípade mnohonásobného slávika Karla Gotta. Zeman síce na tlačovej konferencii po prvom kole menoval speváka medzi svojimi podporovateľmi, jeho tvrdenie však dementoval Gott s tým, že žiadneho z kandidátov výslovne nepodporil. Ukázalo sa, že Hrad doplatil na dôveru vo svoj obľúbený český dezinformačný web Parlamentní listy, ktorý podporu Gotta pre Zemana šíril ako hotovú vec.
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 06:21