Reuters
StoryEditor

Kim má chystať v predvečer olympiády vojenskú prehliadku, zúčastniť sa má asi 12-tisíc vojakov

18.01.2018, 11:58
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty, Japonsko a ďalšie krajiny však v posledných dňoch upozorňujú, že Severná Kórea sa naďalej odmieta vzdať svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Severná Kórea plánuje usporiadať 8. februára, v predvečer začiatku zimných olympijských hier, veľkú vojenskú prehliadku, ktorá bude demonštráciou moci severokórejskej armády. Napísala to dnes tlač v Južnej Kórei, kde sa bude zimná olympiáda od 9. do 25. februára konať.

Naďalej sa odmietajú vzdať jadrového programu

KĽDR minulý týždeň, pri prvých oficiálnych rozhovoroch medzi oboma Kóreami od roku 2015, oznámila, že na olympiádu do juhokórejského Pjongčangu vyšle svoju delegáciu. Oznámenie o severokórejskej účasti na olympiáde znížilo napätie na Kórejskom polostrove po opakovaných severokórejských raketových a jadrových testoch.

V stredu sa zástupcovia oboch Kóreí dohodli, že pri slávnostnom otvorení olympijských hier nastúpia Severná a Južná Kórea spoločne pod jednou vlajkou. Obe krajiny tiež postavia prvýkrát v histórii spoločný olympijský tím. Malo by ísť o družstvo hokejistiek. Spomínané kroky ešte musí schváliť Medzinárodný olympijský výbor, ktorý sa s predstaviteľmi Severnej a Južnej Kórey zíde v sobotu v Lausanne.

Spojené štáty, Japonsko a ďalšie krajiny však v posledných dňoch upozorňujú, že Severná Kórea sa naďalej odmieta vzdať svojho jadrového a raketového zbrojného programu, a zdôrazňujú potrebu pokračovať v tlaku na KĽDR prostredníctvom sankcií. Austrálsky premiér Malcolm Turnbull pri svojej dnešnej návšteve Japonska privítal obnovu dialógu medzi Severnou a Južnou Kóreou, podotkol však súčasne, že spoločný nástup delegácií oboch krajín na zimnej olympiáde k denuklearizácii Kórejského polostrova nepovedie.

"(Severokórejčania) majú dlhodobo vo zvyku stupňovať zbrojenie, potom na chvíľu upokojiť situáciu a snažiť sa presvedčiť ľudí, že menia svoj prístup, pritom však nič nezmeniť a znovu pokračovať v zbrojení," povedal Turnbull.

Zúčastniť sa má asi 12-tisíc vojakov

Juhokórejský denník Čoson ilbo dnes napísal, že Severná Kórea sa 8. februára chystá usporiadať vojenskú prehliadku pri príležitosti 70. výročia vytvorenia stálej armády. Zúčastniť sa jej má asi 12-tisíc vojakov, vidieť bude delostrelectvo aj ďalšie zbrane, uviedli nemenované juhokórejské vládne zdroje.

Paektu Cultural Exchange, kanadská organizácia pôsobiaca v Číne, ponúka podľa denníka Čoson ilbo päťdňový zájazd do KĽDR s návštevou prehliadky. Účastníci vyjdú 5. februára z čínskeho mesta Tan-tung, prezrú si severokórejské mesto Kesong, ktoré predtým fungovalo ako spoločná kórejská priemyselná zóna, následne pohraničnú mierovú dedinu Pchanmundžom a 8. februára sa budú v severokórejskej metropole Pchjongjang prizerať vojenskej prehliadke, uviedol Čoson ilbo.

Na obrej vojenskej prehliadke v apríli 2017, pri príležitosti 105. výročia narodenia zakladateľa komunistického režimu Kim Ir-sena, severokórejská armáda predstavila celú radu vyspelých zbraní, zrejme vrátane novej medzikontinentálnej balistickej rakety.

Severokórejský diktátor Kim Čong-un vo svojom novoročnom prejave spomenul plán veľkej oslavy 70. výročia vzniku armády. V rovnakom prejave tiež povedal, že KĽDR zvažuje účasť na olympiáde v Južnej Kórei.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-17 11:25:18 - Feat.: - Title: Operácia ukázala, že sme pripravení. Irán na výročnej vojenskej prehliadke oslavoval svoj útok na Izrael 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:27