Piotr Skornicki
StoryEditor

Tisíce Poliakov dnes vyšlo do ulíc. Protestujú proti kontroverznému mediálnemu zákonu

19.12.2021, 19:49
Autor:
ČTKČTK
V desiatkach poľských miest sa dnes konajú protesty proti zákonu, ktorý by mal zamedziť slobodu médií. Poliaci žiadajú prezidenta, aby normu vetoval.

V Poľsku dnes ľudia protestujú proti kontroverznému zákonu, ktorý má podľa jeho kritikov umlčať nezávislú televíziu TVN, nepohodlnú terajšej vláde. Už okolo tretej hodiny sa zišli tisíce ľudí na námestí Rynek Glówny v Krakove.

Najväčšia demonštrácia na obranu TVN a slobodných médií sa očakáva dnes večer pred Prezidentským palácom v centre Varšavy, informuje denník Rzeczpospolita na webe. Demonštrujúci žiadajú prezidenta, aby normu vetoval.

Budúcnosť demokracie 

"Nejde len o TVN, ide o budúcnosť slobody slova v Poľsku. Čo znamená, že ide o budúcnosť našej demokracie," vyhlásil na krakovskej manifestácii senátor za opozičnú stranu Občianska platforma Bogdan Klich.

​Okrem neho na krakovskom námestí prehovorili aj ďalší politici, vrátane predsedu roľníckej Poľskej ľudovej strany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza, uviedol server Rzeczpospolita.

Demonštrácie sú na dnešok naplánované v desiatkach poľských miest, v niektorých z nich sa už podobne ako v Krakove odohrali.

Ten najväčší protest sa večer pod heslom "Slobodné médiá, slobodní ľudia, slobodné Poľsko" uskutoční pred prezidentským palácom v poľskej metropole. Na prezidentovi Andrzejovi Dudovi totiž teraz závisí ďalší osud novely zákona, ktorú v piatok schválila dolná komora parlamentu – Sejm.

Zahraničný podiel nesie prekračovať polovicu 

Poľskí poslanci prijali kontroverzný zákon, ktorý obmedzuje zahraničné vlastníctvo televíznych či rozhlasových staníc.

​Novela stanovuje, že majiteľom televíznej či rozhlasovej stanice vysielajúcej na základe poľskej licencie smú byť len spoločnosti, v ktorých podiel zahraničných firiem z oblasti mimo Európskeho hospodárskeho priestoru neprekračuje 49 percent. Podľa kritikov je zákon namierený hlavne proti nezávislej televízii TVN.

Formálne je vlastníkom TVN spoločnosť registrovaná v Holandsku. Jej jediným akcionárom je americká Discovery Inc. TVN podľa médií predstavuje doteraz najväčšiu americkú investíciu v Poľsku. Pričom novela má podľa Gazety Wyborcza prinútiť americkú spoločnosť Discovery, aby TVN predala.

Sama TVN prijatie novely zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní označila za útok vládnej strany Právo a spravodlivosť na slobodné médiá. Vláda tvrdí, že zákon má ochrániť poľský mediálny priestor pred potenciálne nepriateľskými hráčmi z Ruska alebo Číny.

Je to na prezidentovi 

Teraz ostáva, aby prezident zákon podpísal, vetoval, alebo prípadne predložil ústavnému súdu. Duda oznámil, že novelu dôkladne preskúma. Prezident, ktorý je pokladaný za spojencov Práva a spravodlivosti, už skôr naznačil, že by zákon o TVN mohol vetovať.

Novelu zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní najprv prijal Sejm, v ktorom má Právo a Spravodlivosť a jeho spojenci väčšinu. Senát, kde prevažuje opozícia, zákon v septembri odmietol.

V piatok sa novela nečakane dostala znova na program príslušného výboru Sejmu, ktorý bleskovo odporučil odmietnuť veto senátorov. To vzápätí poslanci vládnej koalície odhlasovali, opísal skôr denník Gazeta Wyborcza. Opozícia sa snažila rokovania zablokovať, ale všetky hlasovania prehrala.

01 - Modified: 2021-12-01 12:20:41 - Feat.: 0 - Title: Antivaxeri sa vyhrážali lekárovi Jarčuškovi. „Zabíjate ľudí, na covid nikto nezomrel!“, kričali. Polícia ich obvinila 02 - Modified: 2021-12-11 13:38:18 - Feat.: 0 - Title: Vo Viedni vyšli znovu ľudia do ulíc. Protestovali proti opatreniam, najmä však proti povinnému očkovaniu 03 - Modified: 2021-12-15 13:57:59 - Feat.: 0 - Title: Nezákonné a neopodstatnené. Stíhanie protestujúcich záchranárov prokurátor zastavil 04 - Modified: 2021-12-15 19:23:06 - Feat.: 0 - Title: Viaceré štáty Únie očkujú už aj deti vo veku 5-11 rokov. Taliani odmeňujú, Chorváti protestujú
01 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 02 - Modified: 2024-05-16 19:41:01 - Feat.: - Title: Valábik po Poľsku nešetrí kritikou: Bolo tam veľa zlozvykov, správanie niektorých našich hráčov bolo sebecké 03 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie 04 - Modified: 2024-05-15 14:42:15 - Feat.: - Title: Poľského premiéra šokovala správa o Ficovi. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach, vyhlásil 05 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 07:54