Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Na Zemana sa vrhla skúsená aktivistka. Protestovala už proti Lukašenkovi, narušila aj futbal

13.01.2018, 10:39
Autor:
ertert
Diashová sa narodila na Ukrajine, jej otec pochádza z Angoly.

Aktivistkou hnutia Femen, ktorá v piatok vo volebnej miestnosti zaútočila na českého prezidenta Miloša Zemana, je 27-ročná Ukrajinka Angelina Diashová. V minulosti s odhalenou hruďou protestovala napríklad proti Alexandrovi Lukašenkovi. Narušila tiež medzinárodný futbalový zápas.

Diashová narušila voľbu prezidenta v Českej republike v piatok popoludní. Vo volebnej miestnosti v Prahe na Lužinách sa rozbehla proti Milošovi Zemanovi. Na odhalenom hrudníku označila českú hlavu štátu za "šľapku Vladimira Putina". Ochranka ju počas niekoľkých sekúnd zneškodnila.

Skúsenosti z minulosti

Nebola to však Daishovej prvá podobná akcia.

V júli minulého roka vtrhla na tlačovú konferenciu po rokovaní bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a Petra Porošenka.

Protest proti Lukašenkovi

Kričala slogany propagujúce slobodu Bieloruska a koniec diktátorskej vlády Lukašenka. Zadržala ju polícia, bola obvinená z výtržníctva. Podľa ukrajinských médií jej hrozí dva až šesť rokov väzenia.

Od ďalších protestov ju to však neodradilo. V auguste prišla k jednej z policajných staníc na Ukrajine prezlečená za kanibalku.

Narušila futbalový zápas

V septembri 2017 narušila úvodný ceremoniál futbalového zápasu na štadióne v Charkove, kde sa stretli tímy Ukrajiny a Turecka. Počas protestu označila prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana za vraha.

Diashová sa narodila na Ukrajine, jej otec pochádza z Angoly. Na Ukrajine študoval počas 80. rokov. Diashová sa dlhodobo snaží upozorniť na rastúci rasizmus na Ukrajine. Ona sama bola opakovane terčom útokov priaznivcov krajnej pravice.

"Hovorili mi, že som opica, neger a ďalšie veci," opísala v roku 2011. V hnutí Femen pôsobí od jeho založenia v roku 2008. Podľa svojich slov tak môže vyjadrovať svoj pohľad na svet spôsobom, ktorý upúta pozornosť. Zúčastnila sa aj protestov na Majdane.

Hnutie Femen sa rozpadlo v roku 2015

Paradoxné je, že hnutie Femen sa oficiálne rozpadlo už v roku 2015. Vlani v januári to potvrdila jedna zo zakladateliek hnutia Jana Ždanovová. Hnutie založené v roku 2008 začínalo protestmi, kedy sa na verejných miestach náhle zjavovali do pása vyzlečené aktivistky s heslami namaľovanými na prsiach.

Tieto akcie podnikli tiež pri hlavnej moskovskej katedrále, pri moskovskom sídle plynárenského giganta Gazprom či v jednej volebnej miestnosti počas prezidentských volieb.

Aktivistky stále protestujú

Hnutie hlásalo boj za práva žien, ale nepovažovalo sa za feministické. Aktivistky protestovali hlavne za slobodu slova, za nezávislosť Ukrajiny a proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

V súčasnosti Femen už ako centrálne riadená organizácia neexistuje. Aktivistky však stále protestujú v jej mene. Naposledy sa jedna zo žien snažila zničiť sochu na Svätopeterskom námestí.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:53