Angela Merkelová a Martin SchulzReuters
StoryEditor

Lídri nemeckých strán sa dohodli. Predstavili priority programu

12.01.2018, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Lídri CDU/CSU a SPD rokovali 24 hodín, kým dospeli k dohode.

Vyjednávači konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) dosiahli podľa agentúry DPA aj ďalších médií po celonočnom rokovaní prielom v sondovacích rozhovoroch o novej nemeckej vláde. Pokračovanie doterajšej veľkej koalície sa tak zase o krok priblížilo.

"Myslím si, že sme dosiahli vynikajúce výsledky," povedal na tlačovej besede šéf SPD Martin Schulz.

O tom, že to bude ťažký deň, už vo štvrtok ráno pri príchode na pojednávania hovorila kancelárka Angela Merkelová (CDU). Ani ona ale zrejme nepočítala s tým, že maratónske vyjednávanie potrvá celých ďalších 24 hodín. Rozhovory, ktoré mali pôvodne skončiť už vo štvrtok večer, skomplikovali najmä spory v utečeneckej a daňovej politike.

Vyjednávači súhlasia

Vyjednávači konzervatívnych strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov jednohlasne súhlasili so záverečným dokumentom sondážnych rokovaní, na ktorom sa v noci na piatok dohodli špičky všetkých troch zúčastnených strán. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní.

Trojica predsedov - Merkelová, Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) - je už podľa nemeckých médií pripravená svojim stranám odporučiť začatie samotných koaličných rozhovorov.

Ťažká úloha pre Schulza

Najväčší problém presvedčiť o nich straníckych kolegov bude mať zrejme šéf SPD Schulz. Časť sociálnych demokratov, ktorí v septembrových parlamentných voľbách dopadli najhoršie od druhej svetovej vojny, je totiž voči obnoveniu veľkej koalície naďalej veľmi skeptická a radšej by stranu smerovala do opozície.

Schulz preto na budúci týždeň chystá cesty po regiónoch, kde chce spolustraníkov presviedčať o tom, aby na zjazde 21. januára hlasovali za začatie koaličných rozhovorov.

Aj keď budú sociálni demokrati nakoniec pre, nepočítajú ani optimisti s tým, že by nová vláda vznikla skôr ako v marci. Už teraz pritom politici prekonali všetky rekordy. Zostaviť po voľbách vládu ešte v spolkovej republike nikdy netrvalo tak dlho ako teraz.

Zmena postoja k utečencom

Jednou z politicky najzložitejších otázok bola oblasť migračnej a azylovej politiky. Nakoniec sa politici strán doterajšej veľké koalície dohodli na tom, že bude aj naďalej obmedzené zlučovanie rodín migrantov, ktorí nemajú štatút utečenca. Mesačne by ich príbuzných do budúcna nemalo prichádzať viac ako 1000. Zároveň má odpadnúť prijímanie tisícky migrantov z Grécka a Talianska mesačne.

Celkový počet utečencov by ročne nemal prekročiť 180-tisíc až 220-tisíc a všetky žiadosti o azyl by sa mali preverovať v osobitných centrách. Alžírsko, Tunisko a Maroko majú byť vyhlásené za bezpečné krajiny pôvodu.

Našli kompromis

Sociálni demokrati pôvodne chceli zlučovanie rodín utečencov s takzvanou doplnkovou ochranou, ktoré je od marca 2016 pozastavené, znova povoliť bez obmedzenia, CDU a najmä CSU boli ale proti. Nakoniec vyjednávači našli kompromis, o ktorom by malo byť možné presvedčiť aj ďalších straníkov.

V európskej politike počíta vznikajúca vláda s väčšími príspevkami do rozpočtu EÚ, investičným rozpočtom eurozóny a európskym menovým fondom. Chce sa tiež viac angažovať pre spoločné minimálne sociálne štandardy a pre európsku mládež.

Zvýšia domácu bezpečnosť

Pokiaľ ide o vnútornú bezpečnosť, počítajú strany s navýšením počtu policajtov na celoštátnej i krajinskej úrovni o 15-tisíc. Chcú tiež nájsť spôsoby, ako pomôcť často preťaženým súdom a justícii, v ktorej má vzniknúť najmenej 2000 nových miest.

Zhodu sa podarilo nájsť aj v daňovej oblasti, ktorá bola jednou z najviac problematických tém. Dane sa zvyšovať nebudú, naopak sa začne s odbúravaním takzvanej solidárnej prirážky k dani z príjmu, z ktorej sa financuje aj rozvoj krajín bývalého východného Nemecka. Štátny rozpočet by mal aj v ďalších rokoch zostať bez deficitov.

Sociálny program

Finančne si polepšia rodiny, ktorým majú stúpnuť prídavky na deti. Zadarmo majú byť do budúcna škôlky. Výdavky na rodiny, deti a do sociálnej oblasti chcú strany oproti doterajším plánom pre obdobie 2018 až 2021 navýšiť o 12 miliárd eur, výdavky na školstvo, výskum a digitalizáciu o 5,95 miliardy eur. Zvýšiť sa majú aj investície štátu do bývania (o štyri miliardy eur) alebo do obrany a rozvoja (o dve miliardy eur).

Zamestnancom väčších firiem by sa mal výrazne uľahčiť návrat z práce na čiastočný úväzok k práci na plný úväzok. Pre spotrebiteľov má byť zase jednoduchšie vďaka obdobe hromadných žalôb domáhať sa spravodlivosti na veľkých firmách v prípade, že ich poškodia. Výška dôchodkov v pomere k priemernému platu má zostať stabilná.

Do konca tohto roka chcú strany dohodu o tom, kedy Nemecko prestane využívať energiu z uhlia. Podiel obnoviteľných zdrojov na energetickom mixe má do roku 2030 stúpnuť na zhruba 65 percent.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:30