Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump klame viac ako päťkrát denne. V čom najviac?

08.01.2018, 14:11
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident mal od nástupu do úradu predniesť viac ako dvetisíc klamlivých alebo zavádzajúcich výrokov.

Americký prezident Donald Trump od nástupu do Bieleho domu prednáša v priemere 5,6 nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení denne, čo je dohromady dvetisíc takýchto výrokov. Spočítal to denník The Washington Post, ktorý analyzuje, triedi a preveruje každé podozrivé vyhlásenie prezidenta.

Prezident má sklon sa opakovať, a to často. Existuje preto viac ako 60 tvrdení, ktoré predniesol tri alebo viackrát. Vo svojom spontánnom 30 minútovom vianočnom rozhovore s denníkom The New York Times predniesol najmenej 24 falošných alebo zavádzajúcich vyhlásení.

Najviac opakuje dve lži

Najviac Trumpom opakované nepravdy sú celkom dve, od počiatku prezidentovania ich predniesol 61-krát. Jedna z nich je variáciou vyhlásenia, že zdravotná reforma bývalého prezidenta Baracka Obamu zomiera alebo je prakticky mŕtva.

Rozpočtový úrad Kongresu však tvrdí, že poistky v rámci Obamacare sa nezrútia a podľa predpokladov zostanú v nadchádzajúcej budúcnosti stabilné. Počet novoregistrovaných poistiek pre budúce roky naviac expertov na zdravotnú starostlivosť prekvapil. Trump na tému Obamacare hovoril často, ale po neúspešných pokusoch reformu zrušiť s tým prestal.

Pripisuje si zásluhy

Trump si rovnako opakovane pripisuje zásluhy za udalosti a obchodné rozhodnutia z doby pred zložením prezidentskej prísahy alebo dokonca pred svojím zvolením. Zopakoval 61-krát, že zaistil obchodné investície a vytvorenie pracovných miest, ktoré boli pritom už skôr ohlásené a ktoré je možné ľahko vyhľadať cez Google.

S úspešným presadením daňovej reformy v Kongrese súvisia dve Trumpove obľúbené konštatovania, a to že reforma prináša najväčšie zníženie daní v histórii USA a že Spojené štáty sú jednou z najviac zdanených krajín.

Klamal aj o daniach

Nepravdu o historicky najväčších daňových škrtoch, ktoré sú podľa materiálov ministerstva financií ôsme najväčšie, Trump doteraz zopakoval 53-krát. A 58-krát predniesol, že Spojené štáty majú najvyššie daňové zaťaženie firiem či sú jednou z najviac zdanených krajín. Takáto formulácia je však zavádzajúca, pretože faktické korporátne zdanenie, teda po zahrnutí odpisov a zliav, je nižšie ako oficiálne stanovená výška dane.

The Washington Post tiež mapuje Trumpove najvýraznejšie obraty. Počas kampane v roku 2016 svojim priaznivcom tvrdil, že miera nezamestnanosti činí v skutočnosti 42 percent a že oficiálne štatistiky sú falošné. Teraz však našiel 46-krát príležitosť, aby pochválil najnižšiu nezamestnanosť za 17 rokov. V čase jeho zvolenia pritom predstavovala nezamestnanosť 4,6 percenta, čo bolo najmenej za desaťročie. To, že tento fakt Trump nepriznáva, je zavádzajúce.

Chváli, čo odsudzoval

V neuveriteľných 85 prípadoch Trump oslavoval rast akciového trhu, hoci počas kampane tvrdil, že je to bublina, ktorá spľasne, akonáhle centrálna banka Fed zvýši úrokovú mieru. Fed od volieb úrokovú mieru zvýšil trikrát, ale trhy sa neprepadli, ako Trump predpovedal. Postupný rast akcií navyše začal v roku 2009 za Obamu.

The Washington Post doplňuje svoju databázu o Trumpove nespočetné verejné vystúpenia a o televízne a rozhlasové rozhovory. Udržať prehľad o rozhovoroch je ťažké aj preto, že Biely dom ich bežne nezverejňuje na svojom webe. Navyše nedávna grafická úprava stránok Bieleho domu komplikuje hľadanie prepisov Trumpových poznámok urobených v úrade.

Projekt databázy na overovanie Trumpových výrokov pôvodne vznikol k prvým sto dňom jeho prezidentovania, ale vďaka obľube verejnosti bol predĺžený na jeden rok. Teraz denník zvažuje, či bude naďalej databázu udržiavať aktuálnu.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 09:25