REUTERS/Hannibal Hanschke
StoryEditor

Rokovania o nemeckej vláde pokračujú. Do pozornosti sa dostala európska problematika

08.01.2018, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Európske témy sa snaží pretlačiť najmä SPD.

Druhým dňom v Berlíne pokračujú sondážne rozhovory medzi konzervatívnou úniou CDU/CSU a sociálnou demokraciou (SPD) o novej nemeckej vláde. Jednou z hlavných tém by dnes mala byť Európa a európska politika budúcej nemeckej vlády. Prakticky žiadne podrobnosti o rokovaní ale na verejnosť neprenikajú.

Šéfovia trojice strán - Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) - majú okolo poludnia v pláne separátnu schôdzku k európskej problematike, na ktorej chcú riešiť okrem iného otázku, ako reagovať na reformné návrhy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona .

Pre to, aby nová vláda kládla na európsku politiku oveľa väčší dôraz, sa už v nedeľu v rozhovore s verejnoprávnou televíziou ARD vyslovil minister zahraničia Sigmar Gabriel (SPD). Doterajšia veľká koalícia CDU/CSU a SPD podľa neho urobila chybu, že sa príliš sústredila na vnútornú politiku a málo na dianie na európskej scéne. Tá by podľa Gabriela mala teraz stáť v strede možnej koaličnej zmluvy.

Cesta k nej ale bude ešte pomerne dlhá. Vo štvrtok alebo v piatok by síce už malo byť jasné, či sondážne rozhovory skončili úspechom, cestu k samotným koaličným vyjednávaniam by ale musel 21. januára otvoriť zjazd sociálnych demokratov, z ktorých si časť pokračovanie veľkej koalície nepraje. Prípadnú koaličnú zmluvu by potom zase muselo posvätiť vnútrostranícke referendum SPD.

Aby to bolo možné, musia podľa pozorovateľov sociálni demokrati vo vyjednávaní presadiť veľkú časť svojho programu. Ako sa im to darí, ale zatiaľ nemôže verejnosť posúdiť, pretože sa predsedovia strán už vopred dohovorili na tom, že všetkých 39 vyjednávačov bude mať zákaz o postupe rozhovorov podávať informácie.

Médiá tak majú zatiaľ k dispozícii len všeobecné formulácie typu slov predsedu SPD Martina Schulza, ktorý dnes hovoril o veľmi konštruktívnej atmosfére, alebo podpredsedu CDU Armina Laschet, ktorý hovoril o dobrom pokroku.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:40