StoryEditor

Novoročnou show v Dubaji prekonali rekord. Pozrite si ohňostroje zo sveta

31.12.2017, 17:07
Prechod do Nového roka potrvá 26 hodín.

Nový rok 2018 už privítali mimo iného na Novom Zélande, v Austrálii, v Číne alebo na Arabskom polostrove. Medzi polnočnými ohňostroji tradične zažiarilo Sydney, ktoré osvietilo nebo tradične nad budovou opery.

Majestátnu výpravu pripravili v Dubaji, kde vytvorili rekord v najväčšej laserovej show na jednom objekte - na 828 metrov vysokom vežiaku Burdž Chalífa.

​Ostrovný štát Samoa a tiež tichomorský Vianočný ostrov (Kiritimati), ktorý je súčasťou republiky Kiribati, úderom dnešných 11:00 SEČ vstúpili ako prvé do roku 2018. Po nich prišiel nový rok aj na Nový Zéland a do Austrálie.

Desaťtisíce Novozélanďanov vyšli v nedeľu do ulíc a na pláže a medzi prvými ľuďmi na svete privítali nový rok 2018.

Oslavy na Novom Zélande

Keď do krajiny na južnej pologuli prichádzal nový rok, nad centrami miest a prístavov začali dunieť ohňostroje. Oslavujúci obyvatelia spievali, tancovali, objímali sa a bozkávali.

V najväčšom meste Nového Zélandu, v Aucklande, sa desaťtisíce ľudí zhromaždili okolo televíznej veže Sky Tower, pričom z najvyšších plošín stavby päť minút nepretržite vybuchovala zábavná pyrotechnika. Sky Tower vysoká 328 metrov je najvyššou vežou na celej južnej pologuli.

Oslavy v Aucklande:

Avšak na neďalekom ostrove Waihehe, vzdialenom 30 kilometrov, úrady zrušili plánované ohňostroje, pretože vládne sucho a zásoby vody sú pre hasičov malé. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V Sydney začali už pred polnocou

O 14:00 SEČ sa k oslavám roku 2018 pripojilo Sydney, kde mesto pripravilo 12minutový ohňostroj, ktorý ožiaril nebo nad budovou opery a prístavného mosta Harbour Bridge. Tri hodiny pred polnočným ohňostrojom usporiadalo Sydney na rovnakom mieste pyrotechnickú show aj pre rodiny s malými deťmi, ktorá trvala osem minút.

Ohňostroj v Sydney:

Oslavy v Sydney, ktoré sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, patria k jedným z najväčších, usporiadatelia očakávali až milión ľudí. Predpokladá sa, že do ulíc Melbourne, ktoré je ďalším z obľúbených cieľov, sa vydalo cez 500.000 ľudí.

Počas polnočného ohňostroja odpálili dúhový vodopád z mosta v prístave mesta Sydney, na oslavu nedávno schváleného zákona legalizujúceho manželstvá osôb rovnakého pohlavia v Austrálii. Most je spolu so slávnou budovou opery ikonickým symbolom Sydney.

Nešťastie v Austrálii

Kým v Sydney si oslavujúca dav ohňostroj užil, v Terrigal severne od Sydney tomu tak nebolo. Niekoľko hodín pred polnocou sa tu vznietila loďka, z ktorej chceli pyrotechnici časť ohňostroja odpáliť.

Evakuovaných muselo byť niekoľko tisíc ľudí, mnohí z nich potom na Ttwitteri o požiari a následnej explózii písali ako o svojom vôbec najhoršom zážitku. Na lodi sa plavili dvaja muži, ktorí podľa polície utrpeli ľahké zranenia.

Takto vítali príchod nového roka v austrálskom Melbourne:

Oslavuje sa už aj v Ázii

V Tokiu polnoc privítali o 16:00 SEČ vypustením tisícov bielych balónikov a v Soule sa v rovnakú hodinu rozoznel obrovský historický zvon. V Jakarte sa už pred tamojšou polnoci (18:00 SEČ) zhromaždilo takmer 450 párov v obrovskom stane, kde pod dohľadom miestnych úradníkov podpísali svadobnú zmluvu. Novomanželom zagratuloval aj Jakartský guvernér Anies Baswedan a uviedol, že podobnú akciu bude mesto organizovať každého Silvestra.

Nový rok privítali ohňostrojom aj v Soule:

Ohňostroj v Tokiu:

Ohňostroj v Hong Kongu:

Majestátne oslavy usporiadali v Dubaji, kde o miestnej polnoci (21:00 SEČ) rozsvietili najvyšší mrakodrap sveta - 828 metrov vysokú budovu Burdž Chalífa. Podľa agentúry DPA sa tak zapísali do Guinnessovej knihy rekordov s najväčšou laserovou show na jednej budove. Na najvyššom mrakodrape sa rozžiarila arabská kaligrafia, geometrické obrazce či portrét prvého prezidenta Spojených arabských emirátov šejka Zajda Nahajána.

Ohňostroje v Dubaji:

V pondelok 01:00 SEČ vstúpia do roku 2018 Londýn s Lisabonom, v 06:00 SEČ New York, po troch ďalších hodinách San Francisco a Los Angeles a o 11:00 SEČ Honolulu.

Najdlhšie si na novoročný prípitok musia počkať ľudia na súostroví Americká Samoa, kde rok 2018 nastane v pondelok o 12:00 SEČ.

O hodinu neskôr potom nový rok začne aj na dvoch neobývaných tichomorských ostrovoch - Bakerovom a Howlandovom. Znamená to teda, že keď posledné miesto planéty vstúpi do roku 2018, bude na Samoe už utorok 2. januára dve hodiny ráno.

Novoročné oslavy sa už pripravujú aj v Bratislave, kde je naplánovaná diskotéka pod holým nebom.

Obyvatelia a návštevníci európskych metropol privítali nový rok 2018 ohňostrojmi a pouličnými oslavami. Agentúra DPA priniesla krátky pohľad na priebeh novoročnej noci v Berlíne, Paríži a Londýne.Nemecká metropola Berlín privítala desaťtisíce hýrivcov pri ikonickej Brandenburskej bráne.

Návštevníkov po polnoci potešil ohňostroj. Na Ulici 17. júna sa konala obrovská párty. Bulvár je považovaný za najväčší v Nemecku.
Oslavy sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Organizátori osláv po prvý raz zriadili tzv. bezpečnostnú zónu pre ženy, ktoré sa cítia obťažované, alebo ktoré sa stali obeťami útoku. Účastníci osláv nesmeli mať so sebou rozmerné ruksaky a tašky. Podľa polície boli zaznamenané ojedinelé prípady sexuálnych útokov na ženy. Podozrivých zatkli.

Francúzska metropola Paríž privítala rok 2018 ohňostrojmi a pyrotechnickou ukážkou na Víťaznom oblúku. Na ústrednom bulvári Elyzejské polia sa zišli státisíce oslavujúcich ľudí.

Po niekoľkých veľkých teroristických útokoch za uplynulé dva roky úrady neponechali nič náhode. Prísne bezpečnostné pravidlá boli v platnosti nielen v Paríži, ale v celej krajine. Vstup na zmienený bulvár bol podmienený kontrolou tašiek a prístupové cesty dali úrady zatarasiť železobetónovými blokmi pre prípad teroristického útoku vozidlom.

Britská metropola Londýn privítala nový rok o hodinu neskôr 12 údermi Big Benu, ktorý je súčasťou parlamentných budov. Ikonickú hodinovú vežu dočasne vrátili do prevádzky na vianočné a novoročné obdobie. V auguste sa totiž začala jej štvorročná obnova. Oslavy sprevádzal mohutný ohňostroj.

Desaťtisíce ľudí sa zišli na nábreží Temže, Trafalgarskom námestí a inde. Polícia vyzvala verejnosť na ostražitosť. Na oslavách sa zúčastnil aj londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý vyhlásil, že rok 2017 bol pre mesto veľmi náročný, avšak vďaka statočnosti a šľachetnosti Londýnčanov sa všetko podarilo zvládnuť.

01 - Modified: 2024-01-08 10:30:00 - Feat.: - Title: Stačí naozaj málo. TOP ekologické predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíš bez väčších problémov 02 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 03 - Modified: 2024-01-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Tréner o zhadzovaní kíl po sviatkoch: 10-tisíc krokov denne je klišé. Ľudia robia tieto chyby 04 - Modified: 2024-01-02 14:27:16 - Feat.: - Title: Aj tvoje novoročné predsavzatia väčšinou vôbec nevyjdu? Psychologička vysvetľuje, čo každý z nás robí zle 05 - Modified: 2024-01-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Po novoročných oslavách vo Francúzsku hlásia menej podpálených áut než vlani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 16:33