StoryEditor

Sýrski povstalci zostrelili vládne lietadlo československej výroby. Pri tele pilota potom tancovali

27.12.2017, 15:09
Autor:
ahaahaČTKČTK
Stroje L-39 mal Asadov režim nakúpiť ešte v 80-tych rokoch.

Sýrski povstalci zostrelili na severe provincie Hama sýrske vojenské lietadlo L-39 Albatros československej výroby. Lietadlo vykonávalo bojovú misiu nad dedinou Um Haratain, pilot zahynul. V stredu začala evakuácia ťažko chorých z Ghúty neďaleko Damasku.

Zostrelením lietadla L-39 sa podľa agentúry Reuters pochválila islamistická skupina Tahrír aš-sám, predtým známa ako front an-Nusrat. Sýrska vláda stratu stroja potvrdila, podľa nej však bola za jeho pádom technická porucha.

Tancovali vedľa tela

Ruské médiá uvádzajú, že pilot sa po zásahu katapultoval, ale povstalci bojujúci proti vláde prezidenta Bašára Asada ho zastrelili. Na internete potom zverejnili video zostrelu ruským protileteckým kompletom Strela. Na ďalšom videu oslavujú vedľa zakrvaveného tela pilota na korbe automobilu.

Agentúra Reuters uvádza, že v provincii Hama v posledných týždňoch prebiehajú prudké boje. Sýrska armáda s podporou ruského letectva a milícií podporovaných Iránom postupuje na sever do provincie Idlíb, ​​ktorá predstavuje poslednú veľkú baštu sýrskych povstalcov.

Sýrska armáda nasadila lietadlá z Aera Vodochody už na začiatku občianskej vojny, ktorá si počas takmer ôsmich rokov vyžiadala státisíce mŕtvych. Primárne cvičný stroj môže niesť 23 mm kanón, neriadené rakety a bomby a riadené protilietadlové strely. Asadov režim v prvej polovici 80-tych rokov údajne kúpil 99 strojov L-39.

Začala evakuácia z Ghúty

V stredu začala evakuácia chorých ľudí z Ghúty, rebelmi ovládanej oblasti pri Damasku. Informoval o tom Medzinárodný výbor Červeného kríža. V oblasti obliehanej sýrskou armádou sa v súčasnosti nachádza do 400-tisíc ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Podľa zdravotníckych zdrojov je potrebné urýchlene evakuovať kvôli zdravotným komplikáciám najmenej 130 ľudí. Červený kríž hodnotí situáciu ako kritickú. Chorí sú prepravovaní v rámci dohody o výmene zajatcov medzi Asadovou armádou a jednou z povstaleckých skupín.

Rozhovory odmietli

Sýrski rebeli a opozičné skupiny v utorok odmietli ruský návrh mierových rozhovorov. Moskvu obvinili, že neprinútila Asada k ukončeniu konfliktu. Uviedli, že Rusko ich vyzvalo, aby sa vzdali svojej požiadavky na Asadove odstúpenie.

"Odmietame to a tvrdíme, že Rusko je agresor, ktorý na Sýrčanoch spáchal vojnové zločiny," píše sa v niekoľkých vyhláseniach 40 povstaleckých skupín, z ktorých cituje agentúra AP. Rozhovory boli naplánované na 29. a 30. januára do ruského Soči.

Rusi rozšíria základňu v Tartúse

Horná komora ruského parlamentu v utorok ratifikovala dohodu so Sýriou ohľadom vytvárania stálej vojenskej prítomnosti Ruska na tamojších základniach. Ruská armáda podľa nej môže ďalších 49 rokov využívať námorný komplex v Tartúse, na dobu neurčitú potom leteckú základňu Hmímím, informovali ruské agentúry. Za súhlasu oboch strán môže byť platnosť dohody predĺžená.

Tartús predstavuje jedinú námornú pozíciu Ruska v Stredozemnom mori a zároveň jediné podobné zariadenie, ktoré má Rusko mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu. Momentálne je podľa agentúry Reuters príliš malé na to, aby tu mohli kotviť väčšie vojenské plavidlá.

Tartús rozšíria

Podľa novej dohody má byť zariadenie rozšírené na plnohodnotnú námornú základňu a Rusko tu bude môcť mať až 11 lodí, vrátane krížnikov s jadrovým pohonom. Ruské námorníctvo tiež získalo prístup do sýrskych vôd a prístavov.

Podľa senátora Viktora Bondareva bude prítomnosť Rusov v Tartúse prínosom pre Rusko i pre Sýriu. "Budeme schopní zaistiť bezpečnosť v regióne a strategické odpudzovanie, čo je v záujme Sýrie a ďalších blízkovýchodných krajín a zároveň vylepšuje pozície Ruska v Stredozemnom mori," povedal.

Kľúčová základňa

"Minulý týždeň schválil vrchný veliteľ (prezident Vladimír Putin) štruktúru základne v Tartúse a (leteckej základne) Hmímín. Začali sme tam vytvárať trvalú prítomnosť," uviedol oddelene agentúre Ria Novosti ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Čerstvo ratifikovaný dohovor nestanovuje časové obmedzenie pre ruskú prítomnosť na základni Hmímím. Ruské letectvo z nej v posledných dvoch rokoch podnikalo nálety na pozície protivládnych povstalcov.

01 - Modified: 2024-05-14 11:28:02 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali ďalšieho vysokopostaveného činiteľa ministerstva obrany 02 - Modified: 2024-05-14 11:11:24 - Feat.: - Title: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať, vyhlásil český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-05-14 10:42:28 - Feat.: - Title: Putin urobil z Patruševa svojho poradcu, vzal k sebe aj možného následníka 04 - Modified: 2024-05-14 10:30:41 - Feat.: - Title: Ukrajinských zajatcov treba rovno zabíjať, vyzval šéf ruskej neonacistickej formácie 05 - Modified: 2024-05-14 09:15:56 - Feat.: - Title: Brusel chce Putinovi radikálne klepnúť po prstoch. Maďari už dopredu avizujú, že použijú stopku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 14:30