StoryEditor

Prvé voľby v nebezpečnom Kongu

28.07.2006, 00:00
Obyvatelia Konga budú v nedeľu rozhodovať o novom prezidentovi a parlamente. Ide o prvé slobodné voľby po viac ako štyridsať rokoch. Právo voliť má z 52-miliónovej krajiny viac ako 25 a pol milióna obyvateľov.

Obyvatelia Konga budú v nedeľu rozhodovať o novom prezidentovi a parlamente. Ide o prvé slobodné voľby po viac ako štyridsať rokoch. Právo voliť má z 52-miliónovej krajiny viac ako 25 a pol milióna obyvateľov. Voľby by mali skoncovať s obdobím korupcie, diktátorských režimov a vojen. Konflikty si vyžiadali asi tri milióny životov.

História poznačená krvou
Bývalá belgická kolónia sa osamostatnila v roku 1960. Prvým premiérom sa stal Patrice Lumumba, ktorého v januári 1961 zavraždili. O štyri roky neskôr sa dostal po prevrate k moci diktátor Mobutu Sese. V krajine zaviedol vládu jednej strany a premenoval Kongo na Zair. Jeho režim zvrhlo až v roku 1997 povstanie pod vedením Laurenta-Désirého Kabilu. O rok neskôr sa už Demokratická republika Kongo zmietala v občianskej vojne, ktorá si vyžiadala milióny životov. Po zavraždení Laurenta-Désirého Kabilu pred piatimi rokmi sa dostal k moci jeho syn Joseph.
Práve tridsaťpäťročný Joseph Kabila, ktorý vytvoril prechodnú vládu so zastúpením niektorých povstaleckých frakcií, je najhorúcejším kandidátom na víťaza prezidentských volieb. Kabila plánuje veľké zmeny, chce dosiahnuť národné zmierenie a prehĺbiť demokraciu. O post hlavy štátu sa uchádza 33 kandidátov. Oficiálne výsledky by mali byť známe 14. septembra. Ak v prvom kole žiadny kandidát nezíska viac ako 50 percent, Konžania si zvolia prezidenta v druhom kole. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti.

Voľby pod dohľadom OSN
Bezpečnosť počas volieb zaručuje 17-tisíc príslušníkov mierových síl OSN, ktoré v krajine pôsobia od roku 1999. No samotné hlasovanie jednotky posilní ďalších dvetisíc vojakov z misie Artemis z Európskej únie. Dohliadať na voľby bude aj 40-tisíc miestnych a 1 500 zahraničných pozorovateľov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 06:02