StoryEditor

Zdravotná karta Fidela Castra

02.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Fidel Castro je treťou najdlhšie vládnucou hlavou štátu na svete. Pred ním je len britská kráľovná Alžbeta II. a thajský kráľ Bhumibol Adulyadej. Vodca jednej z piatich posledných komunistických krajín na svete zažil počas svojej vlády deviatich amerických prezidentov. Správy o jeho zdravotnom stave stráži štátne tajomstvo. S vekom jeho "železné" zdravie dostalo niekoľko rán:
-- polovica 80. rokov: Castro musel zo zdravotných dôvodov prestať fajčiť cigary.
-- 22. október 1997: Kubánskeho vodcu hospitalizovali s podozrením na mozgovú. príhodu. Kubánski chirurgovia, ktorí utiekli z ostrova slobody, tvrdili, že Castra naliehavo previezli do nemocnice s príznakmi dramatického zvýšenia krvného tlaku.
-- 23. jún 2001: Po dvoch hodinách verejného prejavu v Havane Castro na krátko omdlel. Indispozíciu spôsobili podľa jeho slov slnko a únava.
-- december 2002: Castro je na týždeň pripútaný na lôžko po bodnutí hmyzom, ktoré vyvolalo infekciu a následné opuchnutie nohy.
-- 21. október 2004: Kubánsky vodca spadol na schodoch pamätníka Che Guevaru v meste Santa Clara. Poranil si pravé rameno a ľavé koleno, ktoré mu museli operovať.
-- 17. november 2005: Americká CIA zverejnila posudok Castrovho zdravotného stavu. Podľa neho trpí Parkinsonovou chorobu. Castro informáciu poprel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 13:36