StoryEditor

Nobelova cena mieru pre MAAE

10.10.2005, 00:00

Ešte kontroverznejšie reakcie ako vlani si vyslúžilo udelenie Nobelovej ceny mieru pre Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) a jej generálneho riaditeľa Mohameda El Baradeia. Zo 199 kandidátov získali MAAE a El Baradei cenu za úsilie zamedziť využívaniu jadrovej energie na vojenské účely a za to, aby sa táto energia v mierových podmienkach využívala čo najbezpečnejším spôsobom. "V čase, keď sa jadrové zbrane opäť stávajú hrozbou, chce nórsky Nobelov výbor podčiarknuť skutočnosť, že tejto hrozbe treba čeliť čo najširšou spoluprácou. Táto zásada sa v súčasnosti najviac odráža v práci MAAE a jej generálneho riaditeľa," konštatoval výbor. V zdôvodnení výbor upozorňuje na obavy, že jadrových zbraní sa môžu zmocniť aj teroristické organizácie.
"Udelením Nobelovej ceny mieru takejto organizácii sa vážne spochybnil význam tohto nástroja mieru," povedal expert Greenpeace International Jan van de Putte.
K udeleniu ceny gratulovala MAAE a El Baradeiovi väčšina európskych politikov. Za ocenenie práce MAAE považuje vyznamenanie predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. "Ak sa jadrové zbrane dostanú do rúk nezodpovedných ľudí -- a takých je veľa, život na tomto svete bude veľmi ťažký," povedal izraelský vicepremiér Šimon Peres. Izrael je pritom jadrovou mocnosťou, hoci Tel Aviv jadrový program popiera. Podľa osobitného spravodajcu OSN a bývalého poslanca švajčiarskeho parlamentu Jeana Zieglera je udelenie ceny MAAE "nepríjemnou fackou americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi", ktorý sa snažil zabrániť opätovnému zvoleniu El Baradeia. USA však bez zmienky o rozporoch z minulosti zagratulovali k udeleniu ceny. Šéfka diplomacie Condoleezza Riceová uviedla, že generálny riaditeľ MAAE si ocenenie zaslúži.
"Cena vysiela veľmi silný signál: Zotrvajte v tom, čo robíte," povedal Baradei. Z desiatich miliónov švédskych korún (1,1 mil. eur), ktorými je dotovaná Nobelova cena mieru, mu patrí polovica. Ako povedal, sumu chce použiť "na prospešný cieľ".
MAAE vznikla v roku 1957 ako nezávislá organizácia v rámci OSN. Sídli vo Viedni a El Baradei stojí na jej čele od roku 1997. V súčasnosti sa MAAE snaží s pomocou 2 200 pracovníkov z 90 krajín dosiahnuť ukončenie jadrových programov v KĽDR a Iráne. Organizácia kritizovala inváziu USA do Iraku zdôvodnenú údajnou držbou zbraní hromadného ničenia. MAAE odhalila aj tajný atómový program Líbye.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:59