StoryEditor

Krvavý október v Iraku

30.10.2006, 23:00

Americká armáda v Iraku zaznamenala v októbri najťažšie straty od januára 2005. Počas jedného mesiaca prišla o 100 mužov. Už o týždeň budú v Spojených štátoch voľby do Kongresu, v ktorých by republikáni prezidenta Georgea W. Busha mohli prísť o kontrolu nad Kongresom práve pre vojnu v Iraku.
Sektárske násilie, samovražedné atentáty, bombové útoky na civilistov či na americké alebo koaličné jednotky sú takmer na dennom poriadku. Len včerajšia séria výbuchov si v Bagdade vyžiadala 40 mŕtvych a takmer 60 zranených. Najhorší incident sa stal v bagdadskej, prevažne šíitskej štvrti Sadr City, kde výbuch bomby v igelitovom vrecúšku zabil 29 ľudí. Nálož vybuchla na mieste, kde robotníci čakajú na prácu. Úrady obviňujú z bombového útoku sunnitských povstalcov a členov irackej bunky teroristickej siete Al-Kajdá.
Americkí vojaci začali minulý týždeň práve v Sadr City pátrať po nezvestnom vojakovi irackého pôvodu. Neskôr sa z ulíc stiahli, no rozmiestnili sa v okolí. Iračania pripisujú zodpovednosť za násilie práve americkým jednotkám. Preto čoraz častejšie protestujú proti prítomnosti Američanov v krajine a žiadajú, aby z Iraku odišli.
Stý americký vojak prišiel o život počas bojov v západnej irackej provincii Anbar v nedeľu. Október sa tak stal druhým najtragickejším mesiacom pre americkú armádu od januára 2005. Vtedy americké jednotky prišli o 107 vojakov. Vôbec najviac Američanov zahynulo v novembri 2004, keď Spojené štáty stratili 137 ľudí. Od začiatku invázie do Iraku v marci 2003 zahynulo podľa poslednej bilancie v Iraku dovedna 2 813 amerických vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 15:56