StoryEditor

Rusom sa zapáčilo Rakúsko

17.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Rusi sa zamilovali do Rakúska. Stovky bohatých Rusov sa usadili v centre Viedne, ďalšie desaťtisíce navštevujú Alpy. Minulý rok bývalo v rakúskej metropole vyše 4 700 Rusov, čo je nárast o 130 percent oproti roku 2002, keď tam žilo len niečo vyše dvetisíc príslušníkov východoeurópskeho národa.
Do Rakúska prichádza čoraz viac Rusov aj napriek tomu, že mnohí imigranti nespĺňajú azylové kritériá. Rusi, ktorí sa tam chcú usadiť, však nie sú obyčajní imigranti - prinášajú peniaze. Povolenie na pobyt bez obmedzenia žiadateľ môže získať napríklad v prípade, že chce v krajine podnikať a má na to potrebný kapitál. "A to sú tí bohatí privatizéri," vysvetlil Gustav Lebhart z demografického inštitútu Statistik Austria. To, že Rusi vo Viedni nemajú hlboko do vrecka, ukazujú aj ďalšie štatistiky. Štyridsať percent z nich býva v drahej centrálnej časti mesta. Z bohatých Rusov ťažia aj luxusné obchody a butiky v nákupných viedenských uliciach. "Môže sa stať, že nejaká Ruska prinesie svojmu mužovi z prechádzky plniace perá za 30-tisíc eur (viac ako jeden milión korún)," hovorí jeden z obchodníkov. "Je to tiež príjemné pre bohatých zločincov, ktorí sa tu usádzajú," upozorňuje však viedenský detektív Walt er Penk-Lipovsky. Obchody údajne "noví Rusi" vybavujú radšej v zahraničí, aby mali v Rakúsku naďalej pokoj.
Rakúska tlač nedávno informovala, že menší zámoček v Sankt Giglene neďaleko Salzburgu chce kúpiť ruský majiteľ anglického futbalového klubu FC Chelsea Roman Abramovič. V tomto čase sa dokonca v Salzburgu začínajú na obchodoch a reštauráciách objavovať nápisy v azbuke. Rusi tam totiž jazdia hlavne za lyžovačkou, ale vysoké teploty ich vyhnali zo zjazdoviek, a tak sa venujú svojej obľúbenej činnosti - bezuzdnému utrácaniu, píše denník Österreich.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 04:08