StoryEditor

Putin nemá s radarom problém

08.06.2007, 00:00
Americký radar sa po včerajšku výrazne priblížil Európe. Ruský prezident Vladimir Putin konečne vypočul volanie Američanov a pripustil, že Kremeľ by mohol spolupracovať na ich protiraketovom dáždniku. Rusi si však namiesto Česka a Poľska vedia predstaviť americkú základňu v Azerbajdžane.

Americký radar sa po včerajšku výrazne priblížil Európe. Ruský prezident Vladimir Putin konečne vypočul volanie Američanov a pripustil, že Kremeľ by mohol spolupracovať na ich protiraketovom dáždniku. Rusi si však namiesto Česka a Poľska vedia predstaviť americkú základňu v Azerbajdžane. "Ak budeme na raketovej obrane transparentne spolupracovať, potom s tým nemáme žiadny problém," povedal Putin po stretnutí s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom na summite skupiny G8 v severonemeckom Heiligendamme. Spojené štáty jeho slová privítali. "Dôležité je, že obe strany sú ochotné spolupracovať," reagoval bezpečnostný poradca Bieleho domu Stephen Hadley.
Napätie sa zmierňuje
Najnovší posun v spore okolo radaru je pre Biely dom o to príjemnejším prekvapením, že Putin ešte minulý víkend hrozil namierením ruských rakiet na Európu, ak Američania umiestnia v Česku a Poľsku protiraketové základne. Bush vrátil úder na utorňajšej bezpečnostnej konferencii v Prahe. Podľa neho sa Rusko pod Putinovým vedením odklonilo z cesty kedysi sľubných demokratických reforiem.
Tesne pred včerajším stretnutím sa však obe strany pokúšali vzniknuté napätie zmierniť. Putinov hovorca Dmitrij Peskov naznačil, že hrozba namierenia ruských rakiet na Európu bola čisto hypotetická. Peskov však nezabudol Busha vyzvať, aby sa "nestaral o demokraciu v Rusku" a nezneužíval túto tému na zasahovanie do vnútornej politiky Moskvy.
Bush sa pokúsil Moskvu upokojiť tvrdením, že americké rakety nie sú namierené na Rusov. "Je dôležité, aby Rusi pochopili, že studená vojna sa skončila a oni nie sú nepriateľmi Američanov, " zdôraznil Bush. Podľa neho základňa nie je namierená proti Moskve, ale výhradne proti nevypočítateľným krajinám ako Severná Kórea či Irán, ktoré by mohli Západ vydierať.
"Môj priateľ Vladimir"
Lídri oboch svetových veľmocí sa v Heiligendamme stretli prvýkrát v tomto roku a očividne si mali čo povedať. Onedlho budú mať ďalšiu príležitosť vysvetliť si z očí do očí všetky spory. O tri týždne sa stretnú v menej formálnej atmosfére Bushovho rodinného sídla v americkom Kennebunkporte. Prezidenti, ktorým sa na budúci rok končí ich druhé a posledné funkčné obdobie, tam možno obnovia svoje vrelé vzťahy, keďže Bush sa rád žoviálne rozhovorí o svojom "priateľovi Vladimirovi". Priateľské rozhovory však sotva preklenú rozširujúcu sa trhlinu medzi Ruskom a Západom. Okrem sporu okolo pritoraketového štítu je totiž Putin "na nože" s Európskou úniou kvôli exportu energií, a tiež ho obviňujú zo zastrašovania prozápadne orientovaných postsovietskych republík, ako je Gruzínsko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 07:03