StoryEditor

Pochybnosti europarlamentu o rozširovaní únie

13.11.2005, 23:00
Autor:
Eric BonseEric Bonse
Európska únia stojí pred novým sporom, týkajúcim sa rozširovania. Európsky parlament sa usiluje o to, aby Brusel preskúmal ďalšiu schopnosť dvadsaťpäťky prijímať nových členov. K analýze tejto schopnosti by malo dôjsť ešte pred vstupom Bulharska a Turecka.

Európska únia stojí pred novým sporom, týkajúcim sa rozširovania európskeho integračného zoskupenia. Európsky parlament sa usiluje o to, aby Brusel preskúmal ďalšiu schopnosť dvadsaťpäťky prijímať nových členov. K analýze tejto schopnosti by malo dôjsť ešte pred vstupom Bulharska a Turecka a je nutná aj v prípade Turecka a Chorvátska. Taký je aspoň názor predsedu zahraničného výboru Európskeho parlamentu Elmara Broka. Komisár pre otázky rozšírenia Olli Rehn podobnú iniciatívu odmieta. Treba vraj počkať, kým si únia vyrieši vnútorné problémy a presadí plánované reformy.
V najnovšej hodnotiacej správe Európska komisia trvá na zámere prijať za plnoprávnych členov Bulharsko, Rumunsko, Turecko a Chorvátsko a okrem toho odporúča, aby Macedónsko dostalo status kandidáta na členstvo. S ostatnými balkánskymi krajinami by mali pokračovať predbežné rozhovory.
"Starostlivo pripravený a riadený proces rozširovania je najúčinnejším a najúspešnejším politickým nástrojom, ktorý má únia v rukách," tvrdí Rehn. Podľa jeho názoru v súčasnosti nemá zmysel akokoľvek posudzovať schopnosť únie prijať ďalších členov, lebo prvoradá je teraz reforma únie.
Brok s týmto tvrdením nesúhlasí. Predpokladá sa, že Európsky parlament sa sporom bude zaoberať už na tohtotýždňovom plenárnom zasadaní. Predseda zahraničného výboru je presvedčený, že únia musí posúdiť schopnosť prijať nových členov a domnieva sa, že by sa tak malo stať do apríla 2006, keď bude komisia hodnotiť pripravenosť Bulharska a Rumunska. Podľa niektorých expertov tým, že sa zastavil proces schvaľovania spoločnej ústavy, pre vstup ďalších nových členov chýba zákonná opora. Zmluvy z Nice predvídajú maximálny počet členov EÚ 27, takže po vstupe Bulharska a Rumunska vznikne právne vákuum. Okrem toho nie je zabezpečené ani financovanie rozšírenia, pretože rozpočet na roky 2007 až 2013 zatiaľ neexistuje.

Olli Rehn: Cieľ je jasný a už sa nezmení

Rozhovor s komisárom pre rozšírenie Ollim Rehnom
V hodnotiacej správe Európska komisia vytýka Turecku stagnáciu reformných snáh. Ľutujete, že sa začali predvstupové rozhovory?
- Nie, to bolo iste správne rozhodnutie. Neľutujem vôbec nič. Keby sme v októbri boli Turecku zabuchli dvere pred nosom, posilnili by sme tam len postislamistov. Takto však posilňujeme najlepšie turecké sily, ktoré sa zasadzujú o Európu.

Vyzvali ste Turecko, aby v najbližších dvoch rokoch úplne odstránilo mučenie ľudí. Čo sa stane, ak k tomu nepríde?
- Požiadavka zamedziť mučeniu ľudí patrí ku krátkodobým prioritám Európskej únie. Ak v tejto oblasti nezaznamenáme seriózny pokrok, predvstupové rokovanie by jednoducho nemohlo pokračovať. Ak bude naďalej dochádzať k závažnému a trvalému porušovaniu ľudských práv, nebudeme váhať zatiahnuť záchrannú brzdu a rozhovory prerušíme.

Spisovateľ Orhan Pamuk sa zodpovedá pred súdom "za urážku turectva". Čo urobíte, ak ho odsúdia?
- Som Pamukov priateľ a celý prípad sledujem veľmi pozorne. Súd má vyniesť rozsudok 16. decembra. Ak by spisovateľa odsúdil, išlo by takmer už o provokáciu - koniec koncov, v ten istý deň - 16. decembra 2004 - Európska únia rozhodla o začatí predvstupových rozhovorov s Tureckom. V takom prípade by bolo opätovne nutné zmeniť trestný zákon.

Čo si myslíte o takzvanom privilegovanom partnerstve s Tureckom, ako sa o ňom diskutuje v Berlíne?
- Cieľom únie je plnoprávne členstvo Turecka. Nemôžeme si byť síce istí, že cesta smeruje práve tam, ale cieľ je jasný a už sa nezmení. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 16:43