StoryEditor

Pápež sa na ostrove Lesbos stretol s migrantmi, skritizoval ľahostajnosť Európy

05.12.2021, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Po tábore, kde migranti žijú v bielych obytných kontajneroch OSN, sa František prechádzal bez rúška, miestne deti hladil po hlavách a ochotne pózoval pre fotografov.

Pápež František sa dnes po piatich rokoch vrátil na grécky ostrov Lesbos. V tamojšom utečeneckom tábore sa stretol s migrantmi a ponúkol im útechu. Vo svojom prejave opäť skritizoval ľahostajnosť a sebeckosť Európy, ktorá podľa neho "odsudzuje na smrť tých, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti", uviedla agentúra AP.

"Stredozemné more, ktoré po tisícročia zbližovalo rôzne národy a vzdialené krajiny, sa teraz stalo ponurým cintorínom bez náhrobkov. Nenechajme, aby sa naše more - mare nostrum - premenilo na pusté more smrti - mare mortuum," vyhlásil pápež.

​"Prosím, zastavme toto ničenie civilizácie," dodal. Po tábore, kde migranti žijú v bielych obytných kontajneroch OSN, sa František prechádzal bez rúška, miestne deti hladil po hlavách a ochotne pózoval pre fotografov.

"Prišiel som, aby som videl vaše tváre a pozrel sa vám do očí. Očí plných strachu a očakávania, očí, ktoré videli násilie a chudobu, očí zmáčaných množstvom sĺz," povedal smerom k prítomným migrantom.

V tábore žije asi 2 200 žiadateľov o azyl vo veľmi ťažkých podmienkach. Jedným z tých, ktorí boli pozvaní do blízkosti pápeža, bol aj Christian Tango Mukaya, otec troch detí z Konga, ktorý sa počas cesty do Európy rozdelil so svojou ženou a teraz ju nemôže nájsť. Dúfal preto, že jeho zviditeľnenie po boku Františka by mohlo pomôcť celú rodinu opäť spojiť. "Dúfame, že raz budeme zase všetci spolu," uviedol ešte pred pápežovým príchodom.

"A dúfame tiež, že nám príchod pápeža pomôže priniesť zmenu. Pokiaľ ide o podmienky, v ktorých žijeme, chceli by sme lepší život. Trpíme tu, je zima, nemáme kúrenie. Chceli by sme poprosiť pápeža, aby nám pomohol," dodal Mukaya.

Ostrov Lesbos pápež navštívil už v roku 2016, prešiel si vtedy neslávne preslávený utečenecký tábor Moria, stretol sa so stovkami utečencov a s niektorými aj poobedoval.

Zároveň so sebou odviezol do Ríma tri sýrske moslimské rodiny, celkom 12 ľudí, z toho šesť detí. V rokoch 2015 a 2016 dorazilo z Turecka do Grécka viac ako jeden milión migrantov, väčšinou utekajúcich kvôli vojnovým konfliktom v Iraku a Sýrii.

Práve Lesbos bol vtedy najvyťaženejším miestom, kde sa žiadatelia o azyl hromadili. Preplnený a úplne nevyhovujúci utečenecký tábor Moria zničil v minulom roku požiar.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 04 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:13