StoryEditor

Izrael si ponechá nejaké osady

16.08.2005, 00:00
Izrael bez ohľadu na výsledok budúcich rokovaní s Palestínčanmi nezruší šesť veľkých blokov židovských osád na západnom brehu Jordánu. Tesne pred začiatkom evakuácie židovských obcí z pásma Gazy to včera vyhlásil izraelský minister obrany Šaul Mofaz.

Izrael bez ohľadu na výsledok budúcich rokovaní s Palestínčanmi nezruší šesť veľkých blokov židovských osád na západnom brehu Jordánu. Tesne pred začiatkom evakuácie židovských obcí z pásma Gazy to včera vyhlásil izraelský minister obrany Šaul Mofaz. Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás povedal, že odchod Izraelčanov i zo západného brehu Jordánu je predpokladom trvalého mieru na Blízkom východe.
Hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát sa domnieva, že evakuácia Židov z pásma Gazy je dôkazom neúspechu osadníckej politiky. "Izraelská vláda si musí vybrať medzi mierom a osadami. Stiahnutie nemôže byť len záležitosťou Gazy, ale aj západného brehu a Jeruzalema," povedal.
Mofaz však pre vojenský rozhlas vyhlásil, že pod kontrolou Izraela zostanú v každom prípade bloky Maale Adumim, Efrat, Guš Ecion, Ariel, Karnej Šomron a Šaked, ktoré určia budúcu hranicu židovského štátu. "Východná hranica musí byť kontrolovateľná," povedal.
Podobne ako premiér Ariel Šaron nespája nadchádzajúcu evakuáciu pásma Gazy s obnovou mierových rozhovorov s Palestínčanmi. Izrael trvá na tom, že mierový dialóg sa môže začať, ak palestínska samospráva rozpustí radikálne skupiny. Šaron už minulý týždeň vyhlásil, že veľké bloky osád na západnom brehu Jordánu nebudú zrušené, že Izrael sa nevzdá celistvosti Jeruzalema a že nezaručí návrat palestínskym utečencom z roku 1948.
Do zajtra sa majú vysťahovať všetci obyvatelia z 21 osád v pásme Gazy a zo štyroch na západnom brehu Jordánu. Palestínčania chcú v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu vytvoriť vlastný štát, ktorého hlavným mestom má byť východná časť Jeruzalema. Pre Izrael je Jeruzalem nedeliteľný.
"Chceme, aby po odsune z pásma Gazy nasledovalo stiahnutie i z ďalšieho územia. Zvyšok našej krajiny, západný breh Jordánu, je stále okupovaný," povedal pre stanicu BBC Abbás. V Izraeli je vraj už mnoho ľudí, ktorí sú presvedčení, že Izraelčania budú musieť odísť i z Predjordánska.

01 - Modified: 2003-01-20 21:39:26 - Feat.: 0 - Title: "Zázračný mních" zo Sibíri na doskách SND
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 00:20