StoryEditor

Kto najviac získa

14.03.2007, 23:00

Turisti a podnikatelia. Asi dve najväčšie skupiny, ktorým zrušenie turistických víz do Spojených štátov spríjemní život. Horšie je to však pre študentov. Tí, ktorí v Amerike študujú, alebo cez letné prázdniny chodia pracovať, ich budú naďalej potrebovať. Platí pre nich totiž iný druh víz, ako turistické.
Obchodníci sa tešia, cestovné kancelárie tiež
Obchodníci i cestovné kancelárie by takúto iniciatívu veľmi privítali. Víza podľa nich predstavujú veľkú bariéru, ktorá mnohých dokáže odradiť od cesty do Spojených štátov.
"Bola to veľkou prekážkou rozvoja cestovného ruchu," potvrdil riaditeľ Slovenskej asociácie cestovných kancelárii Róbert Kohlman. Podľa neho sa mnohí rozhodli pre iné turistické destinácie len preto, aby sa vyhli vízovej procedúre.
Súhlasí s ním aj Vladimíra Klaučová z CK Liptour. "Najmä starší klienti, ktorí tam majú napríklad rodinných príslušníkov, sa obávali vybavovania víz." Zrušenie víz určite zvýšilo záujem o cesty do Spojených štátov, pretože by to bolo oveľa jednoduchšie.
Aj pre mnohých slovenských podnikateľov predstavujú víza vážnu prekážku. "Je veľmi ťažké plánovať rozbehnutie podnikateľských aktivít smerom k Amerike, keď to v praktickej rovine znamená množstvo komplikácií a zdržaní spojených s vybavovaním víz," vysvetlil výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory na Slovensku Jake Slegers. Bezvízovým stykom by sa pre spoločnosti na oboch stranách uľahčila vzájomná spolupráca a ešte viac by sa zintenzívnila obchodná spolupráca medzi krajinami.
Študenti sú mimo
Turistické víza, ktoré by sa mali časom zrušiť, sa však nevzťahujú na pobyty študentov. Ani na tých, ktorí sú na štipendijnom pobyte, ani na tých, ktorí chodia počas letných prázdnin pracovať. "Študenti, ktorí chodia v lete pracovať, potrebujú pracovné víza, preto to bude fungovať tak, ako doteraz," potvrdil Michal Bučko z CKM Travel. Avšak tým, že odpadne povinnosť vybavovanie víz pre turistov, bude na ambasáde menej ľudí, čo môže urýchliť získanie víz pre tých, ktorí ich budú stále potrebovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 21:14