StoryEditor

Izraelská armáda začala útok na Palestínu

Izrael chce vojaka Gilada Šalita oslobodiť za každú cenu. Izraelská armáda začala v Pásme Gazy rozsiahlu vojenskú operáciu, pri ktorej použije aj extrémne prostriedky, aby uneseného Šalita zachránila.

Izrael chce vojaka Gilada Šalita oslobodiť za každú cenu. Izraelská armáda začala v Pásme Gazy rozsiahlu vojenskú operáciu, pri ktorej použije aj extrémne prostriedky, aby uneseného Šalita zachránila. Devätnásťročného vojaka uniesli palestínski militanti počas nedeľňajšieho útoku na izraelský vojenský tábor v blízkosti Pásma Gazy a za jeho slobodu žiadajú prepustenie všetkých žien a detí zadržiavaných v Izraeli.

Záchrana vojaka Šalita
Izraelské vojsko vstúpilo do Pásma Gazy v noci na včera, pričom postupovalo len pomaly. Izrael hrá s únoscami psychologickú vojnu a pomalý postup mal dať Palestínčanom šancu na vydanie Šalita. Pred spustením pozemnej ofenzívy letectvo židovského štátu v Pásme Gazy zbombardovalo dva mosty a elektráreň. Zničenie mostov malo zabrániť únoscom previezť Šalita z južnej časti Pásma Gazy, kde ho podľa Izraela zadržiavajú, na sever pásma. Podľa palestínskych bezpečnostných zdrojov zničenie mostov fakticky rozdelilo Pásmo Gazy na dve časti.
Zdroj z izraelského vojska pred začiatkom operácie Letný dážď uviedol, že premiér Ehud Olmert na juhu Pásma Gazy povolil limitovanú operáciu zameranú na "infraštruktúru teroristov". Po zasiahnutí jedinej elektrárne v oblasti je podľa palestínskych zdrojov väčšina územia Pásma Gazy bez prúdu. Vojenské vrtuľníky zaútočili na výcvikové stredisko ozbrojeného krídla Hamasu, celkovo však izraelská armáda postupuje opatrne.
"Nechceme znovu obsadiť Gazu. Máme len jeden cieľ - priviesť domov Gilada," vyhlásil izraelský premiér Ehud Olmert. Vyjednávania s únoscami znovu odmietol. Vojenská operácia bude pokračovať, kým Šalita neprepustia.

Cielené zabitie
Bezpečne sa nemôžu cítiť ani členovia vládneho radikálneho hnutia Hamas. Izrael z plánovania nedeľňajšieho útoku obviňuje členov Hamasu v sýrskom exile. Cieľom izraelského "cieleného zabitia" sa môže stať aj Chálid Mišál, líder Hamasu žijúci v Sýrii. "Je definitívne naším cieľom," povedal včera izraelský minister spravodlivosti Haim Ramon pre armádny rozhlas. Ramon zároveň vyzval medzinárodnú komunitu, aby vyvinula tlak na sýrskeho prezidenta Bašára al-Assada na vypovedanie Mišála z krajiny. Izrael sa už neúspešne pokúsil Mišála zabiť v roku 1997 v Jordánsku. Dvaja agenti Mossadu mu vpichli jed, no chytili ich pri tom. Jordánsky kráľ Husajn vtedy Mišálovi zohnal od Izraela protilátku výmenou za prepustenie oboch agentov.
Podľa palestínskej vlády závisí osud vojaka od správania Izraela. "Život vojaka závisí od rozhodnutia izraelskej vlády," povedal novinárom palestínsky vicepremiér Nássirdine al-Šaír v Ramalláhu. Šaír tiež požiadal svet a Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov, aby zastavili izraelskú ofenzívu proti Palestínčanom.

Reakcia Palestínčanov na ofenzívu
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás odsúdil izraelskú operáciu ako "zločin proti ľudskosti" a "kolektívny trest". Hamas vyzval všetkých Palestínčanov na ozbrojený boj proti Izraelu. "Bojujte proti nepriateľom, ktorí sem prišli zomrieť," obrátil sa na Palestínčanov hovorca Hamasu. Palestínska vláda vedená Hamasom označila ofenzívu za bezdôvodné "vojenské šialenstvo" a varovala, že operácia bude viesť k hrozivým následkom. Izrael obvinila zo šírenia chaosu a z podnecovania nového krvavého konfliktu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 20:07