Reuters
StoryEditor

Na Ukrajine sa chystá prevrat s ruskou účasťou. Chcú ma zvrhnúť, hovorí prezident Zelenskyj

26.11.2021, 16:44
Autor:
ČTKČTK
Rusko obvinenia smerujúce k tomu, že sa podieľa na prípravách prevratu v krajine, odmieta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v televíznom prejave vyhlásil, že má informácie o chystanom štátnom prevrate na Ukrajine s ruskou účasťou.

K súčasnému napätiu na ukrajinsko-ruskej hranici povedal, že Kyjev je plne pripravený na prípadnú agresiu Moskvy. Kremeľ tvrdenie o akejkoľvek účasti na údajnom puči odmietol.

Očakáva prevrat

"Čelíme veľkým výzvam nielen zo strany Ruskej federácie..., ale aj veľkým vnútorným výzvam. Dostal som informáciu, že v našej krajine dôjde k prevratu z prvého na druhého decembra," citovala Zelenského agentúra Reuters.

Zelenskyj naznačil, že do príprav puču by mali byť zapojení niektorí ruskí predstavitelia a tiež najbohatší Ukrajinec a vplyvný oligarcha Rinat Achmetov.

Záver, že ho chcú zvrhnúť, Zelenskyj urobil na základe zvukového záznamu rozhovoru, v ktorom údajne plán prevratu predstavitelia Ruska a Ukrajiny prejednávajú na Ukrajine.

Kto presne sa tohto rozhovoru zúčastnil a kto mu poskytol tento zvukový záznam, nespresnil. Podľa prezidenta v rozhovore zaznelo, že "spoločnosť je pripravená" na prevrat a že "Achmetov je pripravený zapojiť sa do výmeny súčasného prezidenta".

Rusko sústreďuje svoje vojská blízko ukrajinských hraníc. Ukrajina, Spojené štáty a NATO preto dávajú najavo obavy z možného ruského útoku, čo Kremeľ odmieta a naopak varuje pred ukrajinskými provokáciami. Kyjev vykonal v posledných dňoch rad vojenských cvičení.

"Plne kontrolujeme svoje hranice a sme plne pripravení na akúkoľvek eskaláciu," povedal Zelenskyj s tým, že dôvodom súčasnej vojnovej rétoriky je predovšetkým snaha Moskvy zastrašiť Kyjev. "Musíme spoliehať na seba, na našu armádu, ktorá je silná," dodal.

Rusko obvinenia odmieta

Moskva akýkoľvek podiel na prípravách údajného štátneho prevratu na Ukrajine odmietla. "Rusko žiadne plány zúčastniť sa nemalo. Rusko sa vôbec takými záležitosťami nezaoberá," uviedol podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na Zelenského tvrdenia.

Ukrajinský prezident v televízii vystúpil s prejavom pri príležitosti polovice svojho päťročného mandátu hlavy štátu. Povedal, že sa doteraz nerozhodol, či sa bude usilovať o druhé funkčné obdobie.

Pokiaľ ide o otázku "deoligarchizácie", Ukrajina podľa neho stojí na začiatku veľkého procesu a "veľkej vojny". Uviedol, že veľký ukrajinský biznis rešpektuje, podnikanie ale nesmie ovplyvňovať médiá ani politikov.

Práve bojom proti korupcii a zbavením politickej moci oligarchov podmieňuje Medzinárodný menový fond poskytovanie ďalších pôžičiek Ukrajine.

Zelenskyj sa vyjadril k sérii otázok, politických i ekonomických. Okrem iného uistil, že chce splniť svoj sľub znížiť počet členov parlamentu z terajších 450 na 300.

Potvrdil, že sa uvažuje o možnosti hlasovať pri parlamentných voľbách on-line, a zároveň vylúčil, že by prezidenta v budúcnosti volili poslanci. "Takéto plány nie sú," uviedol.

01 - Modified: 2021-11-12 07:21:02 - Feat.: 0 - Title: Západné krajiny odsúdili Lukašenkov režim za súčasnú krízu na hraniciach 02 - Modified: 2021-11-12 12:00:23 - Feat.: 0 - Title: Rusko odmieta správy o invázii na Ukrajinu. Ide o neopodstatnené zvyšovanie napätia, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2021-11-24 09:36:03 - Feat.: 0 - Title: Na ukrajinských hraniciach opäť rachotia tanky. Invázia príde v januári, zaznieva z Kyjeva 04 - Modified: 2021-11-25 11:19:06 - Feat.: 0 - Title: Napätie sa stupňuje. Akýkoľvek útok ho vyjde draho, varujú Ukrajinci Putina
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:19