StoryEditor

Kórea odloží skúšky

09.10.2006, 00:00

Avizované jadrové testy Severná Kórea pravdepodobne odloží. Správu priniesli britské noviny Sunday Telegraph, podľa ktorých sa Pchjongjang rozhodol odložiť jadrovú skúšku minimálne do konca roka. Trvá však na tom, aby Spojené štáty zrušili finančné sankcie, ktoré na krajinu uvalili a aby sa uskutočnili priame bilaterálne rokovania.
Severná Kórea minulý utorok vyhlásila, že chce odpáliť jadrovú nálož. Presný termín neuviedla, niektoré zdroje však hovorili už o včerajšku, keď krajina oslavovala nástup Kim Čong-ila do čela vládnej Kórejskej strany práce v roku 1997. Pchjongjang tvrdí, že jadrový arzenál potrebuje na to, aby odstrašil Ameriku od možného útoku.
Hrozba jadrových pokusov vyvolala vlnu nespokojnosti na celom svete. Proti bola dokonca i Čína, ktorá je blízkym spojencom komunistického režimu v Severnej Kórei.
Napriek tomu, že krajina ubezpečila, že pri testoch bude bezpečnosť plne zaručená a testy sa uskutočnia v podzemí, o upokojení situácie nemožno hovoriť. Okolitým krajinám nezostáva nič iné, len dúfať, že technológie sú dobre nadstavené a radiácia neprenikne na povrch. Každé prípadné fiasko môže viesť ku katastrofe podobnej Černobyľu spred 20 rokov. Paradoxne sú medzi najohrozenejšími aj krajiny, ktoré sú ku komunistickej diktatúre v Severnej Kórei zhovievavé, teda Čína a Rusko.
Sunday Telegraph ďalej hovorí, že po vyvolaní napätia sa teraz komunistický režim pravdepodobne odmlčí. Pchjongjang musí pozorne monitorovať situáciu vo svete, sledovať reakcie a zvážiť všetky výhody a nevýhody svojho plánovaného kroku. Jadrová zbraň, ktorú chce krajina otestovať, má údajne silu 20 kiloton, meria tri metre a váži asi štyri tony. Severná Kórea však zatiaľ nedisponuje raketami, ktoré by ju dokázali niesť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:41