StoryEditor

Sklamaní Maďari volili

02.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Budapešť - Maďari, ktorí včera volili svojich zástupcov do miestnych orgánov, prichádzali k urnám sklamaní. Váhali medzi ľavicou, ktorej premiér Ferenc Gyurcsány sa nedávno priznal ku klamstvám o stave hospodárstva, a pravicou, ktorej predsedu Viktora Orbána sprevádzajú podozrenia, že sa snažil využiť demonštrácie k návratu k moci."Gyurcsány je zlý, ale Orbán je nebezpečný, volil som pre to menšie zlo", povedal šesťdesiatjedenročný dôchodca.
Premiér Gyurcsány odmietol považovať včerajšie voľby za referendum o vláde. Rovnako trval na pokračovaní nepopulárnych reforiem, najmä zníženie veľkého rozpočtového deficitu. Zopakoval, že v žiadnom prípade neodstúpi, nech voľby dopadnú akokoľvek. "Budeme pokračovať v začatom programe a som si istý, že nakoniec ľudia dospejú k záveru, že je veľmi úspešný", povedal premiér po tom, čo vhodil svoj hlasovací lístok do urny.
Popularita Guyrcsányovho kabinetu klesla od apríla zo 40 na 23 percent. Opozičný FIDESZ má podporu 34 percent obyvateľov. Mnoho investorov si praje, aby súčasný premiér zostal v kresle, pretože ako prvý za posledné roky sa pokúsil urobiť v ekonomike poriadok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 04:02