StoryEditor

Topolánek a Paroubek: Dohoda je možná

24.08.2006, 00:00
"V pomerne krátkom čase môže dôjsť k pokroku," vyhlásil Paroubek. Topolánek jeho slová potvrdil: "Môžem konštatovať, že dohoda je možná.

V patovej povolebnej situácii v Českej republike, ktorá vyvolala krízu na politickej scéne, zrejme nastáva obrat. Dohoda o menšinovej vláde ODS je podľa predsedov dvoch najsilnejších strán možná. Lídri ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek to povedali novinárom po včerajšej schôdzke medzi štyrmi očami v pražskej Kramářovej vile. "Hovorili sme o tom, ako situáciu odblokovať. Myslím si, že sa nám to podarilo a že je to prakticky vo všetkých oblastiach možné. V pomerne krátkom čase tak môže dôjsť k pokroku," vyhlásil Paroubek. Topolánek jeho slová potvrdil: "Môžem konštatovať, že dohoda je možná. Je tam ešte veľa vecí, ktoré musíme dohodnúť. Nechávame si na to niekoľko nasledujúcich týždňov."
Pondelkové stretnutie delegácií oboch strán skrachovalo po tom, čo z neho odišli zástupcovia ČSSD. Paroubek vtedy povedal, že občianski demokrati sa správajú arogantne, návrhy sociálnych demokratov berú ako samozrejmosť a sami neprichádzajú so žiadnym kompromisom. ODS oponovala, že Paroubek už prišiel na stretnutie s tým, že sa nedohodnú. V utorok sa obaja lídri nevedeli dohodnúť ani na tom, či sa majú stretnúť len oni dvaja, alebo budú na rokovaniach aj podpredsedovia strán.
Zatiaľ nie je jasné, na čom konkrétnom sa včera Paroubek s Topolánkom dohodli. Paroubek napríklad v minulých dňoch povedal, že predčasné voľby do českej snemovne by mohli byť asi o dva roky, na jeseň 2008. Topolánek však uviedol, že nové voľby by mali byť oveľa skôr, napríklad už budúci rok. Obe strany sa taktiež nevedeli dohodnúť na tom, či bude ČSSD hrať vyslovene opozičnú úlohu, alebo si má udržať nejaký vplyv na vládu.

01 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vaše otázky 02 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MOTTO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 06:02