StoryEditor

Briti natočili film o vražde Georgea Busha

04.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Britská televízna stanica More4 natočila film o zavraždení amerického prezidenta Georgea W. Busha. Šéf televízneho kanálu ho považuje za dielo, ktoré má poukázať na dôsledky vojenského ťaženia Spojených štátov proti terorizmu.

Vražda počas demonštrácie
Tvorcovia koncipovali deväťdesiatminútový film ako dokument. S pomocou hercov a počítačovej technológie sledujú fiktívnu vraždu Georgea Busha na protivojnovom zhromaždení v Chicagu v roku 2007. Amerického prezidenta zabije ostreľovač vo chvíli, keď sa počas Bushovho pobytu v Chicagu koná demonštrácia proti vojne v Iraku. Podozrenie z vraždy padne na muža sýrskeho pôvodu.
Bushovi stranícki kolegovia, americkí republikáni, označili film za šokujúci, kritici za nezodpovedný. Ako informovala britská stanica BBC, celovečerný film s názvom Prezidentova smrť bude mať premiéru na septembrovom filmovom festivale v kanadskom Toronte a stanica More4 ho odvysiela 6. októbra tohto roku.

Dôsledok vojny s terorizmom
Riaditeľ stanice More4 Peter Dale sa filmu zastáva. Tvrdí, že je to veľmi silná dráma, ktorá by mala vyvolať zamyslenie sa nad súčasnými Spojenými štátmi a dôsledkami Bushovej vojny proti terorizmu.
John Beyer z organizácie MediaWatch si naopak myslí, že ide o nezodpovedné dielo, ktoré môže niekoho inšpirovať na skutočný pokus o vraždu amerického prezidenta. Bush má množstvo odporcov a tento film môže byť podľa Beyera pre nich návodom.
Biely dom celú záležitosť odmietol komentovať, ale hovorkyňu Republikánskej strany v americkom Texase Gretchen Essellovú film šokoval. "Nemôžem obhajovať film, ktorý ukazuje vraždu nášho prezidenta, či už reálnu, alebo vymyslenú. Je to šokujúce a veľmi znepokojujúce. Neviem, či sa v Amerike nájde veľa ľudí, ktorí sa na niečo podobné budú chcieť pozerať," komentovala britský film Essellová. Producenti vrátane režiséra Gabriela Rangea však napriek tomu dúfajú, že predajú vysielacie práva aj do Spojených štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:49