StoryEditor

Hra o obličku bola fikcia

04.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Reality šou holandskej televízie "Big donor show", v ktorej hlavnou cenou bola ľudská oblička, bol podfuk. V relácii, ktorá vyvolala zmiešané reakcie, sa mali tri osoby s chorými obličkami usilovať o to, aby im smrteľne chorá žena darovala svoju obličku.

Tvorcovia relácie v deň jej prvého odvysielania odkryli verejnosti, že ide iba o výmysel. Chceli ním upozorniť na akútny nedostatok týchto orgánov na transplantáciu.
Darkyni, tridsaťsedemročnej Lise, akože postihnutej nevyliečiteľným nádorom na mozgu, mali k rozhodnutiu pomôcť diváci posielaním SMS správ. V skutočnosti to bola herečka. Súťažiaci boli skutoční pacienti, ktorí čakajú na transplantáciu obličiek. O tom, že šou im k vytúženému orgánu nepomôže, vedeli vopred. "Nechystáme sa tu odovzdať obličku, to by už bolo príliš dokonca aj pre nás," vyhlásil moderátor Patrick Lodiers v okamihu, keď mala údajná darkyňa oznámiť meno výhercu.
Reláciu televízie BNN kritizoval holandský premiér Jan Peter Balkenande, odborníci aj verejnosť. Minister školstva Ronald Plasterk nápad označil za majstrovský kúsok a inteligentný spôsob, ako poukázať na vážny problém. Kontroverznú šou odsúdil aj Európsky parlament a komisia. Producenti relácie však trvajú na svojom - podľa nich je realita darcovstva šokujúcejšia, ako mala byť šou. Pre nedostatok orgánov v Holandsku zomiera 200 ľudí ročne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:06