Reuters
StoryEditor

Megalomanský projekt za miliardy. Egypt buduje nové hlavné mesto, prezident tam už posiela vládu

04.11.2021, 10:31
Autor:
DJDJTASRTASR
Zatiaľ nie je jasné, aký bude mať mesto názov. Žiť v ňom má viac ako šesť miliónov obyvateľov. 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nariadil v stredu večer vláde, aby sa začala na budúci mesiac sťahovať do nového administratívneho hlavného mesta. Informoval o tom jeho hovorca, podľa ktorého hlava štátu chce, aby tamojší kabinet začal skúšobne pracovať z nového vládneho komplexu v púšti neďaleko Káhiry od začiatku decembra. Píše o tom agentúra AP.

Vláda plánovala presťahovať vyše 50-tisíc vládnych zamestnancov do nového mesta už vlani, jej plány však narušila koronavírusová pandémia.

Mesto za zhruba 52 miliárd eur je podľa AP najväčším z megalomanských projektov, do ktorých sa Sísí pustil od svojho nástupu do funkcie v roku 2014. Nová administratívna metropola Egypta sa rozprestiera na ploche zhruba 690 kilometrov štvorcových a nachádza sa asi 45 kilometrov východne od Káhiry.

AP pripomína, že mesto zatiaľ nedostalo meno. Má v ňom však už čoskoro sídliť prezident, vláda, parlament aj všetky ministerstvá.

Mesto chce byť "zelené"

Podľa Sísího plánov by v meste malo v budúcnosti žiť vyše šesť miliónov ľudí. Naplánovaná je aj výstavba letiska, opery, športovísk a taktiež vyše dve desiatky mrakodrapov. Jeden z nich má byť vysoký 345 metrov a má sa stať najvyššou budovou na africkom kontinente.

Súčasné hlavné mesto takmer nefunguje. Ministerstvá a veľvyslanectvá v okolí hlavného námestia Tahrir v Káhire upchávajú mestské tepny. Zaistenie bezpečnosti niektorých budov a ich užívateľov blokuje niektoré ulice, a tak je niekedy nemožné prejsť v meste z jedného miesta na druhé. 

Vyzerá to teda tak, že nové administratívne hlavné mesto je nevyhnutné a to tvrdí aj súčasná egyptská vláda. Počet obyvateľov Káhiry rapídne stúpa. Podľa odhadov môže v súčasnej metropole v roku 2050 žiť až 40 miliónov ľudí. Okrem toho, že vláda z metropoly presunie administratívne budovy, sa zdá, že vytvorí potrebné nové bývanie pre obyvateľov. Kabinet sa tiež zaviazal vyčleniť v novej zástavbe 15 metrov štvorcových zelene na obyvateľa.

​Nové hlavné mesto bude mať centrálnu „zelenú rieku“, kombináciu otvorenej vody a vysadenej zelene, ktorá je dvakrát väčšia ako Central Park v New Yorku. Projekt sa teda predáva aj ako snaha bojovať proti znečisteniu a urobiť Egypt „zelenším“.

Bývanie pre privilegovaných?

Nie je však jasné, kto bude môcť v novovzniknutom meste bývať. Bytové jednotky sa tam totiž predávajú za veľmi vysoké ceny. Dvojizbák v novom hlavnom meste stojí asi 50-tisíc dolárov (viac ako 43-tisíc eur). Ide o obrovskú a pre mnohých nedosiahnuteľnú sumu, keďže v Egypte predstavuje hrubý domáci produkt 3 000 dolárov na jedného obyvateľa. 

"Ak vláda nepodnikne naliehavé kroky, aby zabezpečila, že brány tohto nového centra budú otvorené aj pre chudobnejších občanov, tento projekt prispeje len málo k pomoci znevýhodneným Egypťanom. To je dôvod, prečo je Nový administratívny kapitál už teraz mnohými vnímaný ako kolosálne plytvanie zdrojmi," napísal Mustafa Menshawy vo svojom komentári Prečo Egypt buduje nové hlavné mesto? pre Aljazeeru.

Kritici tvrdia, že peniaze vynaložené na vybudovanie novej metropoly sa mali namiesto toho použiť na zlepšenie životných podmienok v chudobných častiach toho, čo sa čoskoro bude nazývať „stará Káhira“. V reakcii na týchto kritikov vláda uviedla, že mesto bude nakoniec zahŕňať aj sociálne bývanie, ale doteraz  neposkytla žiadne podrobnosti o tom, kedy budú tieto jednotky postavené a sprístupnené tým, ktorí to potrebujú.

01 - Modified: 2021-08-04 12:05:41 - Feat.: 0 - Title: Sedem miliónov obyvateľov a najvyšší mrakodrap sveta. Egypt buduje nové hlavné mesto
01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 04 - Modified: 2024-03-21 14:42:48 - Feat.: - Title: Blinken sa stretol s egyptským prezidentom Sísím, hovorili o vojne v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-03-17 15:16:01 - Feat.: - Title: Európska únia ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:35