StoryEditor

Americké strely hľadali Al-Kajdu

09.01.2007, 23:00
Paľba, ktorú v pondelok spustilo americké bojové lietadlo na juhu Somálska, mala jediný cieľ -- teroristov Al-Kajdy. Do útoku Američania nasadili najväčšie útočné lietadlo sveta AC-130, ktoré bombardovalo dva ciele.

Paľba, ktorú v pondelok spustilo americké bojové lietadlo na juhu Somálska, mala jediný cieľ - teroristov Al-Kajdy. Do útoku Američania nasadili najväčšie útočné lietadlo sveta AC-130, ktoré bombardovalo dva ciele. Niečo podobné zopakovali včera dva vrtuľníky, ktorých totožnosť odhadujú na americkú alebo etiópsku. Presný počet obetí zatiaľ nie je známy. Podľa nich však akcia bola úspešná.
Prezident súhlasí
"Vieme o americkom nálete na ciele Al-Kajdy v južnom Somálsku. Útok mieril na dedinu Badel, v ktorej sa teroristi ukrývajú. Lietadlo zasiahlo konkrétne miesta. Je tam mnoho mŕtvych, ale nevieme, kto to je," povedal hovorca vlády Abdirahman Dinari, ktorý útok označil za úspešný. Nálet potvrdil i somálsky prezident Abdullahi Yusuf Ahmed, ktorý nálet schvaľuje. "Snažia sa teroristov Al-Kajdy vystopovať na celom svete a pondelkový útok bol súčasťou (tohto úsilia)," dodal prezident.
Cieľ bol jasný
Cieľom náletov bolo zlikvidovať radikála východoafrického vedenia Al-Kajdy a ďalšieho nebezpečného muža. Obaja sú už od roku 1998 na listine hľadaných za atentáty na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii. Pri nich zahynulo až 260 ľudí. Podľa informácií boli podozriví na úteku zo somálskeho hlavného mesta Mogadišo a miesto ich pobytu zistili americké prieskumné lietadlá. Spojené štáty presunuli k somálskym brehom aj lietadlovú loď USS Dwight D. Eisenhower a "špionážne" lietadlá, ktoré kontrolujú územie.
Vyhnali radikálov
Vládne jednotky v Somálsku s podporou Etiópčanov vyhnali islamské sily z hlavného mesta minulý mesiac. Americké plavidlá teraz hliadkujú pri somálskom pobreží, aby zabránili teroristom a ich spojencom uniknúť z krajiny. Európska komisia nálety odsúdila. Podľa nej vedú k destabilizácii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 05:08