20.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Pri sérii zákrokov v rámci vyšetrovania súvisiaceho s bombovými útokmi v Londýne zadržali v Pakistane 25 podozrivých islamských extrémistov. Pakistanskí vyšetrovatelia začali už krátko po atentátoch v Londýne preverovať, či do nich neboli zapletení miestni extrémisti. (TASR)

Nález leteckej bomby z čias 2. svetovej vojny v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko vyvolal včera veľký dopravný chaos, premávka sa tu na istý čas zastavila. Najskôr musela korutánska polícia uzatvoriť diaľnicu a blízke cestné komunikácie v okolí krajinskej metropoly Grazu. Následne sa tu vytvorili niekoľkokilometrové kolóny áut. Bombu neznámeho pôvodu objavili robotníci počas výkopových prác na ceste na východnom predmestí Grazu. (TASR)

Európska komisia navrhla nové prísnejšie pravidlá predaja a sledovania výbušnín a látok, ktoré možno použiť na ich výrobu. Navrhla tiež vytvorenie európskej databázy s informáciami o stratených alebo ukradnutých výbušninách. Tieto opatrenia, ktoré majú EÚ pomôcť v boji proti terorizmu, sa pripravovali už dlhšie, po nedávnych útokoch v Londýne však Brusel ich prípravu urýchlil. Komisia dúfa, že členské štáty únie návrhy schvália do konca roka. (TASR)

Niekdajší poľskí premiéri Jozef Oleksy a Leszek Miller nesmú v blížiacich sa parlamentných voľbách kandidovať na kreslá v dolnej komore poľského zákonodarného zboru, Sejme, môžu sa však uchádzať o zvolenie do Senátu, hornej komory parlamentu. V pondelok o tom rozhodlo predsedníctvo ich materskej strany -- Zväzu demokratickej ľavice. (TASR)

Spojené štáty dali príkaz na zadržanie lídrov Strany kurdských pracujúcich (PKK) v Iraku. V horách severného Iraku sa ukrývajú tisíce ozbrojencov hlásiacich sa k PKK, ktorí pravidelne prekračujú hranice do Turecka, kde atakujú vojenské ciele. Ankara opakovane vyzvala USA, aby zakročili proti PKK v Iraku. (TASR)

Šesť osôb utrpelo včera zranenia, keď sa nad západným Švajčiarskom prehnala búrka sprevádzaná nárazovým vetrom s rekordnou rýchlosťou až 161 kilometrov za hodinu a postihnutú oblasť zasypali krúpy s veľkosťou tenisových loptičiek. Víchrica povytrhávala stromy, poškodila celý rad objektov a spôsobila značné škody aj na vinohradoch v okolí Ženevského jazera. (TASR)
Libanonský prezident Emil Lahúd a premiér Fuad Siniora sa dohodli na sformovaní prvej libanonskej vlády od aprílového odchodu sýrskych jednotiek z tejto blízkovýchodnej krajiny. (TASR)

Takmer 25 000 civilistov, policajtov a vojenských odvedencov prišlo o život a vyše 42 000 utrpelo zranenia v Iraku od začiatku vojny v marci 2003. Vyplýva to zo správy americko-britskej mimovládnej organizácie Iraq Body Count (IBC). Najviac obetí -- takmer polovicu -- zaregistrovali v Bagdade, kde žije jedna pätina z 25-miliónového obyvateľstva Iraku. Takmer pätinu obetí tvoria ženy a deti. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 11:22