TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Heger: Slovensko pošle Litve šesť kilometrov plota na ochranu hraníc, preferuje však vedu

22.10.2021, 17:32
Autor:
TASRTASR
Premiér Eduard Heger uprednostňuje riešenia na ochranu hraníc založené na modernej vede.

Slovensko poskytne Litve plot v dĺžke šesť kilometrov, ktorý pomôže riešiť akútnu situáciu spojenú s ochranou vonkajších hraníc Únie, uprednostňuje však riešenia na ochranu hraníc založené na modernej vede.

Po skončení dvojdňového summitu Únie to v piatok v Bruseli uviedol predseda vlády Eduard Heger.

Premiér pripomenul, že Únia sa poučila z udalostí spred šiestich rokov a je lepšie pripravená na migráciu. Svedčí o tom aj atmosféra na rokovaniach, kde podľa jeho slov všetci lídri dali najavo, že treba hľadať spoločné riešenia. Zároveň bolo podľa neho cítiť jednotu a vôľu nájsť kompromisné východiská.

Heger uviedol, že diskusiu o migrácii otvorili krajiny, ktoré v súčasnosti čelia hybridným útokom zo strany Bieloruska. To zváža migrantov z rôznych krajín a využíva ich proti záujmom EÚ.

"Náš postoj je, že podporujeme krajiny, ktoré tomuto čelia, aj sprísnenie ochrany vonkajších hraníc Únie, kde sme priniesli k stolu riešenia využívajúce moderné technológie," uviedol Heger pred novinármi.

V tejto súvislosti vyzdvihol príklad Grécka, ktoré v posledných rokoch veľa investovalo do nových technológií na kontrolu hraníc. Dodal, že v Grécku na vlastné oči videl, ako pokrokové technológie pomáhajú chrániť hranice a výrazne prispievajú k zníženiu nelegálnej migrácie.

Dodal tiež, že reč bola aj o Egypte, ktorému sa podarilo eliminovať nelegálnu migráciu, a to aj tak, že vyše šesť miliónov utečencov z rôznych afrických krajín nedrží v migračných táboroch, ale snaží sa ich integrovať.

Na otázku médií o tom, ako Slovensko pomáha Litve, Heger potvrdil, že poskytne tejto krajine ochranný plot v dĺžke šesť kilometrov. Zdôraznil však, že ide o dočasné riešenie akútnej situácie na vonkajšej hranici Únie, avšak za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov EÚ. V tomto smere členské krajiny počkajú na opatrenia, ktoré prednesie Európska komisia.

"Migrácia je otázka, ktorú treba riešiť v krajinách, kde vzniká, a v krajinách tranzitu. Tam treba hľadať riešenia zo strednodobého a dlhodobého hľadiska," vysvetlil v závere.

01 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 04 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva 05 - Modified: 2024-04-08 12:19:57 - Feat.: - Title: Nemecko vyslalo do Litvy prvých vojakov, ktorí tam majú natrvalo posilniť NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:34