StoryEditor

Ruského exministra asi vydajú do USA

06.10.2005, 00:00
Zdá sa, že všetko úsilie Moskvy je márne: bývalého ministra ruského atómového priemyslu Jevgenija Adamova, väzneného vo Švajčiarsku, chce Bern vydať do USA.

Zdá sa, že všetko úsilie Moskvy je márne: bývalého ministra ruského atómového priemyslu Jevgenija Adamova, väzneného vo Švajčiarsku, chce Bern vydať do USA. Ako vyhlásil hovorca švajčiarskeho ministra spravodlivosti, žiadosť Washingtonu o vydanie tohto muža dostane prednosť pred podobnou žiadosťou ruskej vlády.
Američania Adamova podozrievajú zo spáchania hospodárskych deliktov, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1998 až 2001 pri výkone svojej ministerskej funkcie. V rámci rôznych programov bilaterálnej spolupráce údajne odčerpal do svojho vrecka miliónové sumy. Ruská strana však tvrdí, že za touto žiadosťou o vydanie sa skrýva snaha amerických tajných služieb využiť Adamova ako možný zdroj tajných informácií. Takto sa vyslovil napríklad poslanec Dumy a odborník v oblasti bezpečnosti Viktor Iľjuchin.
Po rozhodnutí švajčiarskych úradov Adamov ukončil hladovku, ktorou chcel upozorniť na svoju situáciu. Uviedol to jeho právny zástupca Stefan Wehrenberg. Adamov sám by uprednostnil vydanie do Ruska, ale vraj je bez problémov pripravený čeliť aj americkej justícii. Ruský denník Izvestija napísal, že Adamov bude držať hladovku až do jeho vydania ruským úradom, respektíve, až do svojho úplného oslobodenia. Proti rozhodnutiu švajčiarskych úradov sa môže odvolať do tridsiatich dní. Či tak aj urobí, zatiaľ neoznámil.
Podľa švajčiarskych úradov zohrala rozhodujúcu úlohu štátna príslušnosť Adamova. Ak by Bern vydal bývalého ministra do Ruska, v USA by ho už nikdy nemohli postaviť pred súd. Ministerstvo spravodlivosti dospelo k záveru, že sú splnené všetky podmienky na vydanie Adamova do USA. Adamova zatkli v Berne v máji na základe amerického zatykača. Americká prokuratúra proti nemu vzniesla obvinenie z podvodu, sprenevery a prania špinavých peňazí. 17. mája 2005 vzniesla nárok na vydanie obvineného aj ruská strana. Kremeľ sa pravdepodobne obáva, že výmenou za mierny rozsudok by Adamov mohol Američanom prezradiť citlivé informácie z oblasti ruského jadrového výskumu. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 20:54