StoryEditor

Ponorka AS-28 mohla dopadnúť ako Kursk

12.08.2005, 00:00
Vyšetrovanie nehody ruskej miniponorky Batyskaf AS-28 prinieslo ďalšie a ešte znepokojujúcejšie výsledky. Vyšlo totiž najavo, že posádka mohla dopadnúť tak, ako presne pred piatimi rokmi námorníci z ponorky Kursk.

Vyšetrovanie nehody ruskej miniponorky Batyskaf AS-28 prinieslo ďalšie a ešte znepokojujúcejšie výsledky. Vyšlo totiž najavo, že posádka mohla dopadnúť tak, ako presne pred piatimi rokmi námorníci z ponorky Kursk. Morská hlbočina sa vtedy - 12. augusta 2000 - stala hrobom pre všetkých 118 námorníkov, ktorých ruskí záchranári neboli schopní sami včas oslobodiť a dlho otáľali s ponukou medzinárodnej pomoci. Teraz bolo námorné velenie opäť pri vyslobodzovacích prácach sedemčlennej posádky nútené privolať na pomoc britské bezposádkové plavidlo Super Scorpio, pričom zbytočne čakalo 24 hodín. Hneď od začiatku totiž bolo jasné, že na to nemá ani odborníkov, ani prístroje.
"Neviem, na čo čakajú. Tam pod hladinou je môj muž," s roztraseným hlasom zavolala do miestneho Rádia-3 žena, ktorá prvýkrát upozornila verejnosť, že 190 metrov pod morom pri polostrove Kamčatka uviazla ponorka a námorníci čakajú na istú smrť, ak sa nezačne záchranná akcia. "Minister až pod tlakom médií zvolal tlačovku, ale na takmer nedostupnom mieste, kde oznámil, že začali záchrannú akciu," uviedol kriticky v tejto súvislosti denník Kommersant.
Len pripomeňme, že miniponorka Batyskaf AS-28 sa pri vojenskom cvičení 4. augusta zamotala v Barentsovom mori do rybárskej siete a do káblov podmorskej antény. Paradoxne, miniponorka si tam na cvičení sama skúšala, ako rozbehnúť záchrannú akciu vyslobodenia posádky veľkej ponorky. Hoci námorníci tvrdili, že pomoc očakávali a ani na minútu nezapochybovali, že nedopadnú rovnako ako posádka ponorky Kursk, všetci už mali napísaný list na rozlúčku. "Vraveli nám, že nás najprv vytiahnu a až potom budú rezať káble," povedal jeden zo zachránených Gennadij Bolonin. Aj on vedel, že sa najprv začali rezať káble. Ako sa ukázalo, po prvom alarme posádky prešlo 24 hodín. Velenie posádku upokojilo, že sa na odstránení poruchy pracuje, nič sa však nedialo. Generalita nielen nezareagovala okamžite, ale vláda sa po prepuknutí škandálu snažila ešte upokojiť verejnosť, že posádka má dosť vzduchu na prežitie. A prezident Vladimir Putin opäť mlčal a čakal.
Vyšetrovanie okrem toho odhalilo, že už pri spúšťaní miniponorky do vody - keď sa obvykle obhliadne prostredie, či nehrozí zamotanie do káblov - bola slabá viditeľnosť. Nebolo možné teda vidieť prekážky, napriek tomu ponorku spustili.
Batyskafu AS-28, ktorý sa vo vodách Barentsovho mora pohyboval s prestávkami od marca, sa okrem toho oficiálne skončila "životnosť". A to už pred piatimi rokmi. Aj to len posilnilo kritiku voči ruskej námornej flotile a obavy o bezpečnosť posádok. Nič na tom preto nezmení ani okamžité rozhodnutie ministra obrany Sergeja Ivanova, že Rusko nakúpi záchranné systémy Scorpio.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 04:19