Reuters
StoryEditor

Trumpov bežný deň: Tweety ešte v pyžame, množstvo coly a hodiny pred televíziou

13.12.2017, 18:14
Reportéri The New York Times mapovali bežný deň amerického prezidenta.

Americký prezident Donald Trump trávi každý deň pred obrazovkou približne štyri hodiny a zbiera muníciu pre svoje ostré tweety. Často ešte v pyžame. Reportérom amerického denníka The New York Times sa podarilo zostaviť neobvyklý portrét "najmocnejšieho muža sveta".

Krátko po pol šiestej ráno spálňu Donalda Trumpa zaplní svetlo z televíznej obrazovky, americký prezident prepína medzi spravodajskými reláciami na CNN, Fox News a MSNBC. Potom siaha po telefóne a vrhá sa na Twitter. Prvé tweety občas posiela do sveta ešte v pyžame, opretý o vankúš.

Tak nejako vyzerá podľa The New York Times (NYT) typické ráno amerického prezidenta Trumpa. Skupina reportérov prostredníctvom rozhovorov s jeho najbližšími spolupracovníkmi priniesla čitateľom netradičný portrét poprednej postavy svetovej veľmoci.

Hodiny pri televízii a internetová streľba do protivníkov

Podľa novinárov patrí televízia medzi Trumpove najčastejšie kratochvíle. Pred obrazovkou vraj strávi okolo štyroch až ôsmich hodín denne, často s vypnutým zvukom a upreným pohľadom na točiace sa titulky v spodnej lište spravodajských relácií.

Medzi jeho obľúbené stanice patrí Fox News, kde sa Trump údajne rád utvrdzuje vo svojich názoroch. Podľa blízkych spolupracovníkov Trump sleduje aj stanicu CNN, ktorá pravidelne schytáva prezidentov hnev na sociálnych sieťach, s cieľom získať nové strelivo.

Množstvo coly

Prezident je vraj tiež veľmi náladový. Je schopný urobiť scénu len kvôli tomu, že niekto privedie bez varovania nového stážistu, ale o pár minút neskôr s daným človekom vedie priateľský hovor.

Prezident denne vypije až dvanásť plechoviek diétnej Coca-Coly bez cukru, ktoré si do pracovne necháva priniesť. Objednáva si ich stlačením tlačidla v stole.

Organizáciu Trumpovho dňa má do značnej miery na starosti bývalý generál John F. Kelly, teraz šéf zamestnancov Bieleho domu. Okrem iného sa snaží nastoliť riadnu disciplínu a Trumpovi dohaduje stretnutia na ranné hodiny, vraj so snahou obmedziť čas, ktorý v tú dobu trávi na Twitteri. Hoci Trump Kellyho podľa zdrojov NYT rešpektuje a váži si jeho názor, Kelly pripúšťa, že úplne kontrolovať prezidenta nemožno.

Vľúdne jadro

Dôkazom môžu byť práve výbuchy na Twitteri, či už o spomínanej CNN alebo Hillary Clintonovej, na ktoré Trumpovi radcovia často ani nereagujú. Nechcú totiž zbytočne víriť atmosféru a dávať príspevkom na sociálnej sieti prehnanú váhu.

Pod šupkou tvrdého biznismena s horúcou hlavou je ale podľa blízkych vľúdne jadro. Trump sa snaží organizovať akcie pre deti pracovníkov Bieleho domu a dáva si záležať, aby deťom, ktoré Biely dom navštevujú, venoval pozornosť. Trumpovi priatelia ale dodávajú, že túto stránku svojej osobnosti drží pod pokrievkou, aby neuškodila ilúzii sily, ktorú okolo seba rád šíri.

Trump: Vymýšľajú si, na televíziu nepozerám

Reportéri NYT oslovili aj samotného Trumpa, či by sa k niektorým komentárom vyjadril, okrem iného k spomenutému náruživému sledovaniu televízie. "Veľmi na televíziu nepozerám. Viem, že ľudia, čo ma veľmi nepoznajú, radi roznášajú, že som pri televízii veľa, ale vymýšľajú si. Mám veľa práce, takže sa k televízii nedostanem, hlavne úradničiny, čítania rôznych listín. Čítam veľa listín," kontroval Trump.

Americký prezident, ako je jeho zvykom, na reportáž o svojej dennej rutine, reagoval v pondelok na Twitteri. "Ďalší vymyslený príbeh od upadajúcich New York Times, že sledujem televíziu 4-8 hodín denne - Zle! Tiež zriedkakedy, ak vôbec, sledujem MSNBC či CNN, oboje považujem za Fake News (falošné správy, pozn. red.). Nikdy nesledujem Dona Lemona, ktorého som raz nazval "najhlúpejšom mužom v televízii!" Zlé spravodajstvo."

Zatiaľ čo pre ostatných svetových predstaviteľov je prezidentský úrad naplnený starosťami o riadenie krajiny, Trump podľa reportérov NYT svoj post vníma ako trofej, ktorú sa snaží udržať v boji na život a na smrť. Vyzývateľa vidí v americkej ľavici a v médiách hlavného prúdu.

Seriálový hrdina ničiaci zbabelcov

"Príde mu, že sa ho ostatní snažia zhodiť. Podkopať jeho autoritu," povedal republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý s Trumpom trávi zo senátorov zrejme najviac času. Podľa Grahama Trumpa na vrchol vyniesla ochota vrátiť protivníkom každú ranu. "Teraz len musí nájsť zlatú strednú cestu medzi bojom a prezidentskými povinnosťami," dodal.

Takému pohľadu na svet nasvedčuje aj to, že Trump po nástupe do úradu poradcom v Bielom dome povedal, aby každý deň vnímali ako ďalší diel televízneho seriálu, v ktorom Trump ničí svojich protivníkov.

Napriek tomu si podľa poradkyne Kellyanne Conwayovej Trump plne uvedomuje vážnosť svojej pozície. "Vie, že je ešte len štyridsiatympiatym človekom, ktorý vo funkcii je. Trochu ho to zmenilo, ale aj on sám úrad zmenil," povedala. Podľa zaťa Jareda Kushnera sa ale sedemdesiatjedenročný Trump príliš meniť nechce a Kushner je presvedčený, že nakoniec sa prezidentská funkcia podvolí jeho vôli, a nie naopak.

Konflikt so senátormi

Napriek tomu sa potvrdzujú skôr slová Conwayovej. Trump sa k senátorom a svojim spolupracovníkom v začiatku svojej vlády správal ako k podriadeným a na stretnutiach často rozdával rozkazy. Všetko došlo až do bodu, kedy sa senátori pri jednej zo schôdzí museli na Trumpa oboriť, aby ich neprerušoval pri prezentáciách a neštekal na nich pokyny. "Nepracujeme pre vás, pán prezident," mal celú situáciu zhrnúť jeden z nich.

Trump ich výzvu pochopil. Napriek tomu v mnohých ohľadoch zostáva stále sám sebou. O Hillary Clintonovej naďalej hovorí ako o podvodníčke a prednej hviezde amerického futbalu Tomovi Bradymu vyčíta, že sa od neho dištancoval.

01 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 02 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi 03 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 04 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 05 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:49