StoryEditor

Z Iraku odchádzajú už aj japonskí vojaci

21.06.2006, 00:00
Japonský premiér Džuničiró Koizumi oznámil rozhodnutie vlády stiahnuť vojakov z Iraku. Japonský kontingent plnil humanitárnu a zdravotnícku misiu a pomáhal pri rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny. Pôsobil v Samawe, asi 250 kilometrov juhovýchodne od Bagdadu.

Japonský kontingent plnil humanitárnu a zdravotnícku misiu a pomáhal pri rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny. Pôsobil v Samawe, asi 250 kilometrov juhovýchodne od Bagdadu. Na ich bezpečnosť dohliadali Briti a Austrálčania. Japonci odchod zdôvodňujú tým, že iracké jednotky začnú od medzinárodnej koalície už čoskoro postupne preberať zodpovednosť za bezpečnosť v jednotlivých provinciách.

Samuraji sa vracajú domov
Takmer 600 príslušníkov japonskej armády sa vráti domov. Tešia sa z toho oni, ich rodina, ale najmä väčšina obyvateľov Japonska, ktorí v minulosti niekoľkokrát protestovali proti prítomnosti vojakov v Iraku. Na viac ako dvaapolročnej misii sa celkovo zúčastnilo 5 500 vojakov, ktorí sa striedali po troch mesiacoch. Rozhodnutie vlády padlo po konzultáciách so Spojenými štátmi, s Veľkou Britániou a Austráliou a sťahovanie sa má skončiť v júli. Tokio však spojencom sľúbilo, že aj naďalej bude zabezpečovať leteckú prepravu osôb a materiálu v oblasti Perzského zálivu. V tejto leteckej jednotke pôsobí 200 mužov, ktorí majú hlavnú základňu v Kuvajte. Do Iraku boli Japonci nasadení v januári 2004. I keď sa nemali zúčastniť na žiadnej bojovej operácii, ich účasť vnímali pozorovatelia hlavne ako podporu amerického prezidenta Georgea W. Busha. Od začiatku proti tomuto kroku protestovali obyčajní ľudia a opoziční politici. Navyše sa v krajine, ktorá má tragické skúsenosti s vojnou, strhla diskusia o zmene ústavy a možnosti vzniku klasickej armády a jej nasadzovaní v zahraničí. Už v roku 2004 bolo 60 percent Japoncov proti.
Japonská ústava z roku 1947, ktorá je vyložene pacifistická, to navyše zakazuje rovnako ako samotnú existenciu vojenských síl.

Misia nemožná
Japonská misia v Iraku bola v mnohom prelomová. Japonci sa od skončenia 2. svetovej vojny vojensky takmer neangažovali, respektíve im Američania vypracovali ústavu, ktorá to zakazovala. Paradoxne práve na želanie Spojených štátov Japonsko toto pravidlo porušilo. Na misii sa zúčastnilo aj 300 príslušníkov špeciálnych síl, ktorí prešli námornou akadémiou Etajima. Tá nadväzuje aj na niektoré tradície samurajov či kamikadze. Samozrejmosťou je v nej sebaúcta a prísna disciplína. Hlavnou prednosťou je však dokonale zvládnuté bojové umenie.
Oznámenie o stiahnutí japonských jednotiek z Iraku prišlo v deň, keď do Tokia priletel akčný hrdina Tom Cruise, ktorý v Japonsku predstavuje svoj posledný film Mission Impossible III. Obyvatelia cisárstva tak majú dvojnásobnú radosť. Tá skutočná, iracká misia sa už šťastne skončila. A podobne určite dopadne aj tá filmová.

01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Schengenu asi o tri roky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:58