REUTERS/Axel Schmidt
StoryEditor

Sociálni demokrati stále odmietajú účasť vo vláde. Nemecko je k predčasným voľbám čoraz bližšie

20.11.2017, 09:13
Autor:
ČTKČTK
SPD sa po prepade vo voľbách rozhodla odísť do opozície a na tejto pozícii nič nemení.

Sociálni demokrati (SPD) sa naďalej odmietajú zúčastniť budúcej nemeckej vlády. Pokiaľ na tomto postoji zotrvajú, sú predčasné voľby najpravdepodobnejšou alternatívou ďalšieho rozvoja potom, čo v noci na dnes stroskotalo vyjednávanie CDU / CSU, FDP a Zelených o novom kabinete. V nemeckých médiách sa už dokonca objavujú špekulácie, že by sa voľby mohli uskutočniť 22. apríla budúceho roka.

"SPD nie je náhradné koleso knísajúceho sa vozu pani Merkelovej," nechal sa počuť podpredseda sociálnych demokratov Thorsten Schäfer-Gümbel. Jeho kolega z vedenia strany Ralf Stegner zase poznamenal, že SPD nemá k pokračovaniu veľkej koalície mandát voličov.

Najhorší výsledok

Sociálni demokrati dosiahli v septembrových parlamentných voľbách najhorší výsledok v histórii spolkovej republiky a už v deň volieb sa rozhodli pre odchod do opozície. Zmena postoja by pre nich teda podľa pozorovateľov nebola vôbec jednoduchá, aj keď by početne s CDU / CSU mohli znovu vytvoriť vládu, ktorá by v parlamente mala pohodlnú väčšinu.

Merkelová by sa teoreticky mohla tiež pokúsiť vytvoriť vládu menšinovú, s čím ale nikto nepočíta. V dejinách spolkovej republiky žiadna taká vláda doteraz nevznikla a šéfka CDU v minulosti hovorila o tom, že chce, aby kabinet bol stabilný, čo by pravdepodobne nebol prípad menšinovej vlády, ktorá by sa pri schvaľovaní akéhokoľvek zákona musela opierať o podporu opozičných strán. Menšinovú vládu so Zelenými už tiež jasne vylúčila CSU.

Predčasné voľby

Najpravdepodobnejšou alternatívou sú tak teraz predčasné voľby. Špekuluje sa už dokonca o tom, že Merkelová chce, aby sa uskutočnili 22. apríla. Jej CDU to ale popiera. Väčšina pozorovateľov sa zhoduje, že nové voľby nemusia priniesť žiadne ďalšie koaličné možnosti, tradičné strany majú navyše obavu z ďalšieho posilňovania protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD).

Cesta k predčasným voľbám nie je ľahká. Museli by sa uskutočniť dve kolá hlasovania v Spolkovom sneme, pri ktorých by daný kandidát alebo kandidáti na kancelára nezískali absolútnu väčšinu hlasov. V treťom kole sa potom bol zvolený kandidát s najvyšším počtom obdržaných hlasov. Ak by však nezískal absolútnu väčšinu hlasov, čo je v takomto prípade veľmi pravdepodobné, bolo by na prezidentovi, či ho menuje kancelárom, alebo či Spolkový snem rozpustí. V takom prípade by sa do 60 dní od rozpustenia parlamentu uskutočnili novej voľby.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:55