Vladimir Putin a Donald TrumpReuters
StoryEditor

Rusko a USA prišli o spoločného nepriateľa. V sýrskom konflikte sú na opačných stranách

11.11.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin schválili spoločné vyhlásenie o Sýrii.

Trump a Putin schválili vyhlásenie po krátkom stretnutí na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vietname. Podľa agentúry TASS to dnes oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ako ukázali televízne zábery Putin a Trump spolu pohovorili, keď šli zapózovať k tradičnej skupinovej fotografii v letovisku Danang. Hoci Biely dom informoval, že nebolo na programe žiadne oficiálne stretnutie, obaja si potriasli rukami aj pri príležitosti večere v piatok večer a opäť na začiatku hlavného stretnutia najvyšších predstaviteľov krajín APEC, upozornila agentúra Reuters.

Vyhlásenie k Sýrii, o ktorého obsahu TASS neuviedol ďalšie podrobnosti, dohodli v sobotu ministri zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov a USA Rex Tillerson. Text bol špeciálne pripravený v Danangu, upozornil Peskov.

Agentúra AP v piatok informovala, že Spojené štáty a Rusko sa blížia dohode o vyriešení vojny v Sýrii vzhľadom k úspechu boja proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS). Obe krajiny majú okrem iného záujem na zamedzení možného konfliktu ruskej a americkej armády v oblasti.

Sýrska armáda so spojencami, ku ktorým patrí Rusko, tento týždeň IS vytlačila z posledného väčšieho mesta, pohraničného Búkamálu. Boj proti IS prestáva byť preto prioritou a dôraz sa presúva na konflikt medzi povstalcami a prezidentom Assadom.

AP uviedla, že porážka IS znamená pre USA a Rusko stratu spoločného nepriateľa. Obe krajiny teraz budú podľa agentúry pôsobiť na opačných stranách civilného konfliktu, Rusko ako Asadova opora, Spojené štáty ako záštita Asadových protivníkov.

01 - Modified: 2022-04-01 09:37:31 - Feat.: - Title: Z Ruska je Mordor a vojaci sú ohyzdi. Ukrajinci dávajú jasne najavo, čo si myslia o nepriateľovi 02 - Modified: 2022-03-30 12:21:20 - Feat.: - Title: Cárovná propagandy a železná bábika televízie. Putinove novinárky šíria klamstvá nielen o nacistoch 03 - Modified: 2022-03-19 13:31:49 - Feat.: - Title: Putin mal na štadióne oblečenú 12-tisícovú bundu, čo je 25-násobok priemerného mesačného platu v Rusku 04 - Modified: 2021-08-04 13:51:01 - Feat.: - Title: Miznúci ostrov sa kvôli klimatickej zmene potápa. Jeho obyvatelia veria, že ich zachráni Trump 05 - Modified: 2021-06-14 14:45:55 - Feat.: - Title: Putin poprel nielen účasť Ruska na počítačových útokoch v USA, ale aj údajnú objednávku atentátu na Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:38