REUTERS/Alessandro Bianchi
StoryEditor

Na Malte pochovali zavraždenú novinárku. Rodina nechcela prítomnosť predstaviteľov štátu

03.11.2017, 18:30
Autor:
ČTKČTK
Daphne Caruanová Galiziová písala o prešľapoch vládnych aj opozičných politikov.

Stovky ľudí sa dnes na Malte rozlúčili sa zavraždenou novinárkou Daphne Caruanovou Galiziovou, na ktorej pohreb na želanie jej rodiny nedorazili politickí lídri krajiny.

Malta na dnešok vyhlásila štátny smútok a vlajky na vládnych budovách boli spustené na pol žrde. K ucteniu pamiatky investigatívnej žurnalistky urobí rovnaké gesto pred svojím sídlom aj Európska komisia a pohrebu sa zúčastnil predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Pod autom jej vybuchla bomba

Caruanová Galiziová, ktorá vo svojich článkoch odhaľovala neprávosti vládnych i opozičných politikov, zomrela 16. októbra po výbuchu nálože, ktorú niekto umiestnil pod jej vozidlo.

Maltskej polícii pri vyšetrovaní asistuje okrem iného FBI a Europol. Dôkazy z miesta nešťastia, ku ktorému došlo len niekoľko stoviek metrov od novinárkinho domova, odobrali holandskí experti.

Vrah je stále neznámy

"Stále nevieme, kto Daphne zabil," povedal pri smútočnej omši v naplnenom kostole v meste Mosta neďaleko novinákinho domova maltský arcibiskup Charles Scicluna. "

Môžete sa všemožne snažiť skryť pred spravodlivosťou ľudskou, nikdy však neuniknete pred spravodlivosťou božou. Kajajte sa, kým bude príliš neskoro," vyzval podľa denníka Times of Malta páchateľa arcibiskup.

Politikov na pohrebe nechceli

Úrad maltskej prezidentky Marie-Louisy Coleirové Precaové potvrdil, že sa prostredníctvom tretej strany dozvedel, že rodina si "nepraje", aby sa obradu hlava štátu zúčastnila. "Rodina sa nijako netajila s tým, že si neželá, aby sa na pohreb dostavili predstavitelia štátu," uviedol tiež hovorca premiéra Joseph Muscat.

Päťdesiattriročná novinárka na jar niekoľko osôb blízkych premiérovi obvinila, že si otvorili účty v Paname, kam posielali nekalo získané peniaze. Premiér bol kvôli tomu nútený vyhlásiť predčasné voľby, ktoré v júni, keď Malta predsedala Európskej únii, s prehľadom vyhral.

Nepriateľov mala všade

Blogerka a novinárka mala nepriateľov na všetkých stranách. Nedávno tiež obvinila šéfa opozície z prania špinavých peňazí, ktoré vraj pochádzali z londýnskych nevestincov. V poslednej dobe zbierala informácie o pašeráctve ropy z líbyjskej rafinérie tamojšími milíciami.

Na dnešný obrad tak dorazili iba bývalí predstavitelia Malty, medzi nimi exprezident Eddie Fenech Adami či niekdajší premiér Lawrence Gonzi.

Novinári žiadajú dôsledné vyšetrovanie

Stovky ľudí, ktorí sa nevošli do preplneného kostola, privítali po omši sprievod s rakvou novinárky búrlivým potleskom pred kostolom. Rodina potom odišla pochovať pozostatky zavraždenej ženy bez účasti verejnosti.

Šéfredaktori ôsmich najvýznamnejších svetových spravodajských organizácií, napríklad BBC, vyzvali EK, aby vraždu vyšetrila. Podpredseda EK Frans Timmermans v reakcii maltské úrady vyzval, aby pri vyšetrovaní "obrátili všetko naruby".

"Oči celej Európy sa upierajú na Maltu," zdôraznil Timmermans v dnešnom vyhlásení. "Prajeme si vyšetrovanie v plnom rozsahu. Nech je súdne stíhané akékoľvek ďalšie previnenie, ktoré sa v tejto súvislosti objaví, aby sa tak mohli napraviť možné systémové chyby," uviedol.

01 - Modified: 2024-05-07 12:05:09 - Feat.: - Title: Ako bude vyzerať pohreb najťažšieho muža Británie? Chcel sa nechať spopolniť, krematóriá však bojujú s logistickým problémom 02 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 03 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 04 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 05 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 16:17