Reuters
StoryEditor

Nečakané spojenia, ale aj predčasné voľby. Pozrite si scenáre po voľbách v Česku

21.10.2017, 20:41
V podobne ťažkej situácii, ako je teraz Česko, bolo aj Slovensko po voľbách v roku 2016.

Hlavnou otázkou po českých parlamentných voľbách ostáva, či Andrejovi Babišovi ten úsmev na tvári nakoniec nezamrzne. Len pár hodín po tom, ako naši západní susedia odvolili, sa črtá mimoriadne komplikovaná situácia pri zostavovaní novej vlády.

Podľa prvých reakcií sa viaceré strany chystajú do opozície a rokovania o novom kabinete s Babišom ani len nezačnú.

​Dokonca aj šéf xenofóbnej a protiislamskej strany SPD Tomio Okamura odmieta koalíciu s hnutím ANO, pokiaľ by vo vláde sedeli trestne stíhaní členovia. To by znamenalo, že Andrej Babiš by musel odignorovať jednoznačné víťazstvo a stiahol by sa z vedúcej pozície. Nepredstaviteľné.

Lenže v podobne ťažkej situácii bolo aj Slovensko po voľbách v roku 2016. A všetci dobre vieme, ako to dopadlo.

Pozrime sa teda na možnosti koalícií, ktoré sú v Českej republike v hre.

1. ANO + ČSSD + KDU-ČSL (25-percentná pravdepodobnosť) - 103 mandátov

Pokračovanie súčasnej koalície v opačnom garde. Táto kombinácia by bola nebezpečná hlavne pre sociálnych demokratov, ktorí vo voľbách absolútne prepadli a ďalšia vláda so silným ANO by ich už mohla definitívne pochovať. Ústupky by v tomto prípade museli robiť všetky zúčastnené strany, KDU-ČSL aj ČSSD jasne deklarovali, že trestne stíhaného premiéra si predstaviť nevedia. Pre Babiša by takáto koalícia mohla byť najľahšia, svojim partnerom by mohol preto ako ústupok sľúbiť napríklad viac lukratívnych ministerstiev.

2. ANO + SPD + KSČM (20-percentná pravdepodobnosť) - 115 mandátov

Spojenie, ktoré by mohlo znamenať Babišovu politickú samovraždu. Koalícia so xenofóbnou a čírou komunistickou stranou by vyvolala veľkú nevôľu v Bruseli. Česko by sa týmto krokom dostalo na okraj Európskej únie, a to bez ohľadu na to, či by išlo o štandardnú vládu alebo len menšinovú podporu vláde ANO. Na druhej strane, vytvorenie tejto koalície by vyžadovalo najmenšie ústupky pre Andreja Babiša.

3. ANO + ODS (10-percentná pravdepodobnosť) - 103 mandátov

ODS rezolútne vylúčila spoluprácu s Babišovým hnutím a je pripravená na opozičnú politiku. Aby došlo k tomuto spojeniu, musel by Babiš ponúknuť občianskym demokratom veľmi veľa. 

4. ANO + ODS + Piráti (5-percentná pravdepodobnosť) - 125 mandátov

Teoreticky by k ODS mohli pribudnúť aj Piráti. S nimi by už mal Babiš ústavnú väčšinu. Piráti by do istej miery mohli vyvažovať silné ANO, muselo by však opätovne dôjsť k veľkým ústupkom. Pri takomto zložení by bol tlak na iného premiéra ako Andrej Babiš.

5. Iné zloženie koalície (10-percentná pravdepodobnosť)

ODS alebo Pirátov by mohli vystriedať KDU-ČSL alebo ČSSD. Ide však už len o teóriu, hlavnou podmienkou takýchto koalícií by boli výrazné ústupky každej zo strán.

6. Predčasné parlamentné voľby alebo úradnícka vláda (30-percentná pravdepodobnosť)

Nové voľby by mali byť poslednou možnosťou. Ak sa však bude zostavovanie novej vlády naťahovať a výsledok bude v nedohľadne, môžu si Česi hlasovanie zopakovať opäť. Dočasným riešením by mohla byť aj úradnícka vláda, s ktorou majú v Česku skúsenosti.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:58